Daktylowiec: przepis na pyszny deser z bakaliami. Idealny na zimę!
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Daktylowiec: przepis na ciasto z daktylami i rodzynkami może okazać się idealny na zimę. Dlaczego? Daktyle to produkty sezonowe najsmaczniejsze i najtańsze właśnie o tej porze roku. Smacznego!
SKŁADNIKI
- 20 dag daktyli
- łyżeczka sody
- 10 dag masła
- 2 jajka
- 15 dag cukru
- 25 dag mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 dag rodzynek (sułtanek i koryntek)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Daktyle namocz (1 godz.) we wrzątku z sodą.
- Jajka utrzyj z cukrem.
- Dodaj mąkę, wcześniej połączoną z proszkiem.
- Dodaj osączone daktyle, miękkie masło, zmiksuj.
- Na koniec wsyp rodzynki, wymieszaj.
- Wlej do formy.
- Piecz 40-50 minut w temperaturze 180 st. C.