Czekoladowe Panforte - jak przygotować?

czekoladowe-panforte-jak-przygotowac.jpg
Autor: pixabay.com Panforte - przysmak do kawy, herbaty i lekkich win.
średni
30 min
4

Intensywny aromat goździków, intrygująca gałka muszkatołowa, cynamon, biały pieprz i miód. Przepis na panforte stworzyli mnisi z zakonu w Sienie w XII w. i przez lata był on ich słodką (literalnie) tajemnicą. We Włoszech panforte serwuje się po dziś dzień, jako słodkość do kawy lub deser przy winie. Sprawdź, jak go przygotować.

SKŁADNIKI

  • 125 g migdałów ze skórką
  • 100 g blanszowanych migdałów
  • 125 g całych orzechów laskowych, łuskanych
  • 75 g suszonych fig, pociętych na kawałki 1x2 cm
  • 200 g mieszanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 50 g mąki
  • świeżo mielony biały pieprz
  • łyżka kakao
  • 150 g cukru
  • 150 g miodu
  • 30 g masła
  • łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzać do 170˚C.
  • Wyłożyć dno i boczne ścianki okrągłej formy o śr. 20 cm papierem do pieczenia.
  • W żaroodpornej misce wymieszać migdały, orzechy, suszone owoce oraz pokrojone skórki pomarańczy i cytryny.
  • Dodać goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, mąkę, biały pieprz i kakao.
  • Do rondla wsypać cukier, dodać miód oraz masło.Ostrożnie roztopić zawartość. Zdjąć rondel z ognia, a całość wlać do żaroodpornej miski z pozostałymi składnikami.
  • Powoli, cierpliwie i starannie wszystko wymieszać.
  • Przełożyć ciasto do formy, wilgotnymi dłońmi uklepać i wygładzić powierzchnię.
  • Piec 40 min, do czasu gdy na wierzchu placka pojawią się pęcherzyki powietrza.
  • Panforte pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia, usunąć papier. Pokroić w prostokątne, niewielkie kawałki.