Czekoladowe Panforte - jak przygotować?
2021-03-29
średni
30 min
4
Intensywny aromat goździków, intrygująca gałka muszkatołowa, cynamon, biały pieprz i miód. Przepis na panforte stworzyli mnisi z zakonu w Sienie w XII w. i przez lata był on ich słodką (literalnie) tajemnicą. We Włoszech panforte serwuje się po dziś dzień, jako słodkość do kawy lub deser przy winie. Sprawdź, jak go przygotować.
SKŁADNIKI
- 125 g migdałów ze skórką
- 100 g blanszowanych migdałów
- 125 g całych orzechów laskowych, łuskanych
- 75 g suszonych fig, pociętych na kawałki 1x2 cm
- 200 g mieszanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
- pół łyżeczki mielonych goździków
- łyżeczka mielonego cynamonu
- pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 50 g mąki
- świeżo mielony biały pieprz
- łyżka kakao
- 150 g cukru
- 150 g miodu
- 30 g masła
- łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzać do 170˚C.
- Wyłożyć dno i boczne ścianki okrągłej formy o śr. 20 cm papierem do pieczenia.
- W żaroodpornej misce wymieszać migdały, orzechy, suszone owoce oraz pokrojone skórki pomarańczy i cytryny.
- Dodać goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, mąkę, biały pieprz i kakao.
- Do rondla wsypać cukier, dodać miód oraz masło.Ostrożnie roztopić zawartość. Zdjąć rondel z ognia, a całość wlać do żaroodpornej miski z pozostałymi składnikami.
- Powoli, cierpliwie i starannie wszystko wymieszać.
- Przełożyć ciasto do formy, wilgotnymi dłońmi uklepać i wygładzić powierzchnię.
- Piec 40 min, do czasu gdy na wierzchu placka pojawią się pęcherzyki powietrza.
- Panforte pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia, usunąć papier. Pokroić w prostokątne, niewielkie kawałki.