Czekoladowe jajka - przepis na pyszne słodycze
2021-03-29
trudny
30 min
4
Czekoladowe jaja to świetny pomysł na deser dla dziecka, a ich przygotowanie jest prostsze niż myślisz!
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki kakao dobrej jakości
- 1 gorzka czekolada
- 2 łyżki margaryny
- 4 szklanki cukru pudru
- 2 czubate łyżeczki cukru wanilinowego
- pół szklanki dodatków (np. pozostałości z ciastek czy wafli, ryż preparowany, amarantus ekspandowany, orzechy, etc.)
- 2 tabliczki białej czekolady
- wybrany barwnik spożywczy (może być przygotowany samemu np. sok z buraka)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużego naczynia odpornego na wysokie i niskie temperatury wsyp cukier puder, kakao, cukier wanilinowy i pokruszoną gorzką czekoladę.
- Mleko z margaryną zagotuj i gorącym płynem zalej zawartość miski, energicznie mieszając łyżką.
- Kiedy czekolada się rozpuści i wszystkie składniki się połączą, dodaj pół szklanki pokruszonych dodatków i wymieszaj ponownie.
- Miskę wstaw do lodówki na min. godzinę, po tym czasie uformuj z gęstniejącej, plastycznej masy kształty jaj.
- Rozpuść w kąpieli spożywczej białą czekoladę i dodaj do niej barwnik spożywczy.
- Zamocz w powstałej masie jajka i pozostaw do zastygnięcia. (Aby efekt był ciekawszy, możesz uprzednio nadziać je na wykałaczki i wbić w styropian, w ten sposób jedynym śladem ingerencji w słodycze pozostanie tylko niewielka dziurka po wyjęciu patyczka).
- Przygotowane jaja powinny spędzić jeszcze około doby w lodówce, aby dostatecznie stwardniały.