Czekoladowe jajka - przepis na pyszne słodycze

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Czekoladowe jaja
Autor: pixabay.com Czekoladowe jajka - słodycze, które pokochają najmłodsi.
trudny
30 min
4

Czekoladowe jaja to świetny pomysł na deser dla dziecka, a ich przygotowanie jest prostsze niż myślisz!

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki kakao dobrej jakości
  • 1 gorzka czekolada
  • 2 łyżki margaryny
  • 4 szklanki cukru pudru
  • 2 czubate łyżeczki cukru wanilinowego
  • pół szklanki dodatków (np. pozostałości z ciastek czy wafli, ryż preparowany, amarantus ekspandowany, orzechy, etc.)
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • wybrany barwnik spożywczy (może być przygotowany samemu np. sok z buraka)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużego naczynia odpornego na wysokie i niskie temperatury wsyp cukier puder, kakao, cukier wanilinowy i pokruszoną gorzką czekoladę.
  • Mleko z margaryną zagotuj i gorącym płynem zalej zawartość miski, energicznie mieszając łyżką.
  • Kiedy czekolada się rozpuści i wszystkie składniki się połączą, dodaj pół szklanki pokruszonych dodatków i wymieszaj ponownie.
  • Miskę wstaw do lodówki na min. godzinę, po tym czasie uformuj z gęstniejącej, plastycznej masy kształty jaj.
  • Rozpuść w kąpieli spożywczej białą czekoladę i dodaj do niej barwnik spożywczy.
  • Zamocz w powstałej masie jajka i pozostaw do zastygnięcia. (Aby efekt był ciekawszy, możesz uprzednio nadziać je na wykałaczki i wbić w styropian, w ten sposób jedynym śladem ingerencji w słodycze pozostanie tylko niewielka dziurka po wyjęciu patyczka).
  • Przygotowane jaja powinny spędzić jeszcze około doby w lodówce, aby dostatecznie stwardniały.
Dorota Kalita-Typa