Czekoladowe fondue z owocami

2021-03-29
Daria
Czekoladowe fondue z owocami
Autor: Shutterstock Czekoladowe fondue - doskonała imprezowa atrakcja.
łatwy
15 min
4

Wypróbuj przepis na czekoladowe fondue, czyli rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką podawaną ze świeżymi owocami. Czekoladowe fondue to doskonały deser na romantyczną randkę. W kilka minut przygotujesz prawdziwy afrodyzjak!

W zależności od pory  roku i dostępności owoców ich zestaw można dowolnie wymieniać. Z czekoladą dobrze smakują śliwki, brzoskwinie, nektarynki i morele, a także winogrona. Nie sprawdzą się raczej delikatne maliny, ale już twardsze i większe jeżyny mogą dać ciekawy efekt. Do fondue lepiej wybierać owoce nieco twardsze.

SKŁADNIKI

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g śmietanki
  • skórka z pomarańczy
  • banan
  • gruszka
  • 2 plastry ananasa
  • 30 dag truskawek
  • cukier waniliowy
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śmietankę podgrzej w specjalnym garnku do fondue. Następnie dodaj połamaną czekoladę. Całość gotuj na małym ogniu, aż do momentu rozpuszczenia się czekolady.
  • Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, do całości dodaj sok z cytryny oraz cukier waniliowy.
  • Owoce obierz i pokrój na małe kawałki. Ułóż je na talerzu, a garnek z czekoladą postaw na podgrzewanej podstawce, tak aby zachować stałą temperaturę czekolady. 
  • Maczaj owoce w czekoladzie i delektuj się ich smakiem.
Daria