Czekoladowe fondue z owocami
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Wypróbuj przepis na czekoladowe fondue, czyli rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką podawaną ze świeżymi owocami. Czekoladowe fondue to doskonały deser na romantyczną randkę. W kilka minut przygotujesz prawdziwy afrodyzjak!
W zależności od pory roku i dostępności owoców ich zestaw można dowolnie wymieniać. Z czekoladą dobrze smakują śliwki, brzoskwinie, nektarynki i morele, a także winogrona. Nie sprawdzą się raczej delikatne maliny, ale już twardsze i większe jeżyny mogą dać ciekawy efekt. Do fondue lepiej wybierać owoce nieco twardsze.
SKŁADNIKI
- 200 g mlecznej czekolady
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g śmietanki
- skórka z pomarańczy
- banan
- gruszka
- 2 plastry ananasa
- 30 dag truskawek
- cukier waniliowy
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śmietankę podgrzej w specjalnym garnku do fondue. Następnie dodaj połamaną czekoladę. Całość gotuj na małym ogniu, aż do momentu rozpuszczenia się czekolady.
- Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, do całości dodaj sok z cytryny oraz cukier waniliowy.
- Owoce obierz i pokrój na małe kawałki. Ułóż je na talerzu, a garnek z czekoladą postaw na podgrzewanej podstawce, tak aby zachować stałą temperaturę czekolady.
- Maczaj owoce w czekoladzie i delektuj się ich smakiem.