Cytrynowo-werbenowe semifreddo z bezą i poziomkami: przepis Lary Gessler
Przepis na cytrynowo-werbenowe semifreddo z bezą i poziomkami pochodzi z debiutanckiej książki Lary Gessler "Słodki zielnik Lary", która ukazała się 28 września (Edipresse Książki). Ten słodki deser w ciekawy sposób łączy słodkie smaki z aromatem ziół. Sprawdź, jak zrobić cytrynowo-werbenowe semifreddo!
„Słodki zielnik Lary” - debiut książkowy Lary Gessler
Lara Gessler to córka słynnej restauratorki Magdy Gessler. Podobnie jak prowadząca „Kuchennych rewolucji”, stale rozwija swoją pasję kulinarną. Efektem poszukiwań i inspiracji jest książka „Słodki zielnik Lary”, która ukazała się 28 września nakładem wydawnictwa Edipresse Książki.
W książce Lary Gessler znajdziemy przepisy na niebanalne desery, w których składnikami są zioła – raczej znane z dań wytrawnych. Publikacja została podzielona na 15 części, a w każdej z nich króluje jedno z ziół – od tymianku przez lawendę, owoce jałowca, melisę, gałkę muszkatołową po majeranek czy werbenę.
ZOBACZ TEŻ: Premiera książki „Słodki zielnik Lary” i spotkanie z Larą Gessler
źródło: Edipresse Książki
SKŁADNIKI
- 20 listków werbeny
- 50 prażonych płatków migdałowych
- 450 g śmietanki 36%
- 120 ml świeżego soku z cytryny
- 250 g cukru
- skórka otarta z jednej wyparzonej cytryny
- 7 żółtek
- 100 g malin świeżych lub mrożonych
- 120 g białej suchej bezy
- 200 g poziomek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 10 listków werbeny drobno posiekaj, pozostałe 10 zostaw w całości.
- Wąską brytfankę wyłóż folią, zostawiając część folii wystającej po bokach. Na dno wysyp płatki migdałowe i ułóż 10 całych listków werbeny w poprzek brytfanki, tak by tworzyły coś na kształt drabinki.
- Ubij śmietankę (nie na sztywno) i wstaw ją do lodówki.
- Do dużej metalowej miski wlej sok z cytryny, dodaj żółtka, cukier, skórkę z cytryny i posiekaną werbenę. Połącz wszystko energicznie trzepaczką.
- Wybierz garnek takiej wielkości, żeby metalowa miska nie wpadła do środka. Nalej do niego około 10 cm wody i postaw na średnim ogniu. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, postaw na nim miskę i zacznij ubijać trzepaczką żółtkową masę, aż zrobi się puszysta i zgęstnieje (około 4 minut). Jeśli masz termometr do cukru, sprawdź i poczekaj, aż temperatura osiągnie 75 st. C.
- Zdejmij miskę z garnka i używając miksera elektrycznego, zacznij ubijać masę, aż podwoi swoją objętość i przestygnie – potrwa to około 8 minut.
- Wyjmij śmietanę z lodówki i gumową szpatułką połącz ją delikatnie z cytrynowo-żółtkową masą.
- Wylej połowę gotowego kremu do brytfanki prosto na migdały i werbenę. Ułóż maliny i pokruszoną bezę na powierzchnię kremu, następnie zalej całość pozostałą jego częścią. Wygładź krem na wierzchu i nakryj wystającą częścią folii. Wstaw do zamrażarki na minimum 8 godzin.
- Odwiń folię z wierzchu i odwróć brytfankę do góry dnem. Zdejmij ją z gotowego semifreddo i usuń pozostałą część folii.
- Pokrój na plastry grubości 1-1,5 cm. Podawaj z poziomkami.