Cudaczki - przepis na błyskawiczny deser
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pyszne, puszyste i sycące. Można je przygotować w kilka minut. Są idealnym pomysłem na poczęstunek dla niespodziewanych gości.
SKŁADNIKI
- 30 dag mąki pszennej
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki mleka
- 3 jajka
- łyżka cukru pudru
- sól
- ok. 1 litra oleju do smażenia (najlepiej rzepakowego)
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj mleko, żółtka, cukier, sól.
- Wymieszaj składniki, ale niezbyt dokładnie (nie na jednolitą masę).
- Dodaj pianę z 3 białek. Delikatnie połącz.
- W rondlu rozgrzej litr oleju. Ciasto kładź łyżką na rozgrzany tłuszcz. Można tworzyć różne formy. Ciasto rośnie na tłuszczu, przybierając nieregularne kształty. Smażyć z obu stron.
- Przyrumienione (jak pączki) wyjmij na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Przełóż na talerz, posyp każdą porcję cukrem pudrem.
- Piecz i podawaj na bieżąco – najpyszniejsze są cudaczki świeżo upieczone, ciepłe.