Cudaczki - przepis na błyskawiczny deser

ekspresowy-przepis-cudaczki.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Cudaczki można nadziewać, np. konfiturami. Ale trzeba wciskać nadzienie w chwili, gdy ciasto mamy na łyżce (najlepiej głębokiej), tuż przed położeniem porcji ciasta na tłuszczu.
łatwy
30 min
4

Pyszne, puszyste i sycące. Można je przygotować w kilka minut. Są idealnym pomysłem na poczęstunek dla niespodziewanych gości.

SKŁADNIKI

  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki mleka
  • 3 jajka
  • łyżka cukru pudru
  • sól
  • ok. 1 litra oleju do smażenia (najlepiej rzepakowego)
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj mleko, żółtka, cukier, sól.
  • Wymieszaj składniki, ale niezbyt dokładnie (nie na jednolitą masę).
  • Dodaj pianę z 3 białek. Delikatnie połącz.
  • W rondlu rozgrzej litr oleju. Ciasto kładź łyżką na rozgrzany tłuszcz. Można tworzyć różne formy. Ciasto rośnie na tłuszczu, przybierając nieregularne kształty. Smażyć z obu stron.
  • Przyrumienione (jak pączki) wyjmij na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Przełóż na talerz, posyp każdą porcję cukrem pudrem.
  • Piecz i podawaj na bieżąco – najpyszniejsze są cudaczki świeżo upieczone, ciepłe.
Mirosława Kopoczek
więcej