Crumble (owoce pod kruszonką) przepis na pyszny i łatwy deser
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Crumble można zrobić praktycznie z każdych owoców – agrestu, mango, brzoskwiń, bananów, jeżyn, malin, gruszek. Aby zmniejszyć koszty, droższe owoce można pomieszać pół na pół z jabłkami. Najlepiej mieszać kwaśne owoce ze słodkimi. Do poziomu słodyczy owoców trzeba dostosować ilość cukru, np. do kwaśnego agrestu należy dodać ok. 100 g cukru. Kruszonkę można również modyfikować – dodając zamiast płatków migdałów płatki owsiane, wiórki kokosowe, pestki słonecznika, cynamon. Aby deser był bardziej elegancki, zamiast w jednej dużej formie można zrobić go w małych kokilkach.
SKŁADNIKI
- 500 g owoców, np. truskawek, malin, jabłek, gruszek, wiśni
- 50 g cukru
- 25 g mielonych migdałów
- 2 łyżki aromatu waniliowego
- KRUSZONKA:
- 110 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 g zimnego masła w kawałkach
- 100 g płatków migdałów
- 75 g brązowego cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce włożyć do formy, dodać cukier, migdały i aromat waniliowy, wymieszać.
- Do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać masło i palcami wetrzeć je w mąkę. Powinny powstać grudki przypominające płatki owsiane.
- Dodać płatki migdałów i cukier, wymieszać widelcem.
- Przygotowaną mieszaniną posypać owoce. Piec 30 min w 200°C, wyjąć i studzić przez 10 minut. Podawać ciepłe.