Crumble (owoce pod kruszonką) przepis na pyszny i łatwy deser

2021-03-29
Agata Nowicka
Crumble (owoce pod kruszonką) - pyszny i łatwy deser
Autor: pixabay.com Crumble można przygotować w jednym dużym naczyniu lub kilku mniejszych.
łatwy
15 min
4

Crumble można zrobić praktycznie z każdych owoców – agrestu, mango, brzoskwiń, bananów, jeżyn, malin, gruszek. Aby zmniejszyć koszty, droższe owoce można pomieszać pół na pół z jabłkami. Najlepiej mieszać kwaśne owoce ze słodkimi. Do poziomu słodyczy owoców trzeba dostosować ilość cukru, np. do kwaśnego agrestu należy dodać ok. 100 g cukru. Kruszonkę można również modyfikować – dodając zamiast płatków migdałów płatki owsiane, wiórki kokosowe, pestki słonecznika, cynamon. Aby deser był bardziej elegancki, zamiast w jednej dużej formie można zrobić go w małych kokilkach.

SKŁADNIKI

  • 500 g owoców, np. truskawek, malin, jabłek, gruszek, wiśni
  • 50 g cukru
  • 25 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki aromatu waniliowego
  •  
  • KRUSZONKA:
  • 110 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g zimnego masła w kawałkach
  • 100 g płatków migdałów
  • 75 g brązowego cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce włożyć do formy, dodać cukier, migdały i aromat waniliowy, wymieszać.
  • Do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać masło i palcami wetrzeć je w mąkę. Powinny powstać grudki przypominające płatki owsiane.
  • Dodać płatki migdałów i cukier, wymieszać widelcem.
  • Przygotowaną mieszaniną posypać owoce. Piec 30 min w 200°C, wyjąć i studzić przez 10 minut. Podawać ciepłe.
Agata Nowicka