Ciasto z karmelizowanym słonecznikiem

2021-03-29
ciasto-z-karmelizowanym-slonecznikiem-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Słonecznik prażony jest znakomitym dodatkiem do ciasta.
średni
35 min
4

Mamy dla Ciebie recepturę na oryginalne ciasto z prażonym słonecznikiem. Przepis może wydawać się nieco skomplikowany, ale efekt i smak wynagrodzi wszelkie trudy. Zobacz sprawdzony pomysł na deser.

SKŁADNIKI

  • 5 jajek
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa kajmakowa
  • Karmelizowany słonecznik: 400g łuskanych pestek słonecznika, 2 łyżki cukru, 2 łyżki masła
  • Krem: śmietanka 36%, żelatyna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Prażenie słonecznika. Na patelni rozpuść masło i dodaj cukier. Całość mieszaj, aż cukier się rozpuści. Następnie wsyp słonecznik. Praż go na małym ogniu, wtedy się nie spali. Wszystko trzeba często mieszać, aby ziarenka równomiernie się uprażyły. Kiedy będą już gotowe, zdejmij patelnię z ognia.
  • Przygotowanie biszkoptu. Blaszkę, w której będziesz piec biszkopt, wyłóż pergaminem (samo dno).
  • Oddziel białka od żółtek – dokładnie. Białka ubij na sztywna pianę. Do ubitej piany, porcjami dodawaj cukier i dalej ubijaj. Następnie dodawaj żółtka – ale nie wszystkie na raz tylko po kolei, to bardzo ważne.
  • Mąkę pszenną przesiej przez sitko, dodaj mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia – wymieszaj. Całość dodaj do ubitej piany z cukrem i żółtkami. Wszystko powoli i delikatnie wymieszaj.
  • Jednolitą masę przelej do blaszki i całość wstaw do w połowie nagrzanego piekarnika. Piecz około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczony biszkopt musi porządnie wystygnąć zanim przetniesz go na dwie części (góra i dół).
  • Następną czynnością jest ubicie śmietanki. Ubijaj ją aż powstanie sztywna piana. Dodaj 3 łyżki rozpuszczonej i lekko wystudzonej żelatyny i dokładnie wymieszaj.
  • Na pierwszej warstwie biszkoptu rozprowadź ubita śmietankę. Na nią połóż drugą warstwę biszkoptu. Następnie górę biszkoptu dokładnie posmaruj warstwą masy kajmakowej. Całość posyp uprażonym wcześniej słonecznikiem.