Ciasto Owocowy Raj: przepis siostry Anastazji

2021-03-29
Siostra Anastazja
ciasto-owocowy-raj-przepis-siostry-anastazji.jpg
Autor: thinkstockphotos.com
trudny
180 min
4

Owocowy Raj siostry Anastazji pozwoli uczcić każdą okazję. To wyjątkowe ciasto  idealnie pasuje na urodziny, niedzielny obiad, bardzo wyjątkowe święto. Jest lubiane przez dzieci i dorosłych. Oto sprawdzony przepis na pyszne ciasto z kremem!

SKŁADNIKI

  • Ciasto I
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto II
  • 30 dag mąki
  • 5 dag margaryny
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki amoniaku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietankowa
  • 1 1/4 l śmietany 36%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 l malin (świeżych lub mrożonych)
  • 1/2 l jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 1/2 l czerwonych porzeczek (świeżych lub mrożonych)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Ciasto I: białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160- -180 st. C ok. 30-40 min. Ciasto II: jaja utrzeć z cukrem, połączyć z roztopioną margaryną, dodać mleko z rozpuszczonym amoniakiem. Wymieszać i pozostawić na noc w lodówce. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto. Upiec 2 placki w temp. 160 st. C przez ok. 35 min. Masa śmietankowa: śmietanę ubić, dodając cukier i żelatynę rozpuszczoną w mleku. Masę podzielić na 4 części. Do jednej dodać maliny, do drugiej jagody, do trzeciej czerwone porzeczki. Czwartą część pozostawić bez dodatków Złożenie ciasta: biszkopt – masa śmietankowa z malinami; ciasto II – masa śmietankowa z jagodami; biszkopt – masa śmietankowa z porzeczkami; ciasto II – masa śmietankowa bez dodatków; wierzch posypać kakao
Siostra Anastazja