Ciasto Owocowy Raj: przepis siostry Anastazji
2021-03-29
trudny
180 min
4
Owocowy Raj siostry Anastazji pozwoli uczcić każdą okazję. To wyjątkowe ciasto idealnie pasuje na urodziny, niedzielny obiad, bardzo wyjątkowe święto. Jest lubiane przez dzieci i dorosłych. Oto sprawdzony przepis na pyszne ciasto z kremem!
SKŁADNIKI
- Ciasto I
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Ciasto II
- 30 dag mąki
- 5 dag margaryny
- 2 jaja
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki amoniaku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa śmietankowa
- 1 1/4 l śmietany 36%
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 l malin (świeżych lub mrożonych)
- 1/2 l jagód (świeżych lub mrożonych)
- 1/2 l czerwonych porzeczek (świeżych lub mrożonych)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto I: białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.
Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160- -180 st. C ok. 30-40 min.
Ciasto II: jaja utrzeć z cukrem, połączyć z roztopioną margaryną, dodać mleko z rozpuszczonym amoniakiem.
Wymieszać i pozostawić na noc w lodówce.
Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto.
Upiec 2 placki w temp. 160 st. C przez ok. 35 min.
Masa śmietankowa: śmietanę ubić, dodając cukier i żelatynę rozpuszczoną w mleku.
Masę podzielić na 4 części. Do jednej dodać maliny, do drugiej jagody, do trzeciej czerwone porzeczki. Czwartą część pozostawić bez dodatków
Złożenie ciasta: biszkopt – masa śmietankowa z malinami;
ciasto II – masa śmietankowa z jagodami;
biszkopt – masa śmietankowa z porzeczkami;
ciasto II – masa śmietankowa bez dodatków;
wierzch posypać kakao