Ciasto Owocowy Raj: przepis siostry Anastazji

2016-05-13
Siostra Anastazja
ciasto-owocowy-raj-przepis-siostry-anastazji.jpg
Autor: thinkstockphotos.com
trudny
180 min
4

Owocowy Raj siostry Anastazji pozwoli uczcić każdą okazję. To wyjątkowe ciasto  idealnie pasuje na urodziny, niedzielny obiad, bardzo wyjątkowe święto. Jest lubiane przez dzieci i dorosłych. Oto sprawdzony przepis na pyszne ciasto z kremem!

Składniki

Ciasto I

6 jaj

1 szklanka cukru kryształu

1 szklanka mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto II

30 dag mąki

5 dag margaryny

2 jaja

1/2 szklanki cukru kryształu

2 łyżki ciepłego mleka

1/2 łyżeczki amoniaku

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietankowa

1 1/4 l śmietany 36%

1 szklanka cukru pudru

3 łyżeczki żelatyny

1/4 szklanki mleka

1/2 l malin (świeżych lub mrożonych)

1/2 l jagód (świeżych lub mrożonych)

1/2 l czerwonych porzeczek (świeżych lub mrożonych)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ciasto I: białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160- -180 st. C ok. 30-40 min. Ciasto II: jaja utrzeć z cukrem, połączyć z roztopioną margaryną, dodać mleko z rozpuszczonym amoniakiem. Wymieszać i pozostawić na noc w lodówce. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto. Upiec 2 placki w temp. 160 st. C przez ok. 35 min. Masa śmietankowa: śmietanę ubić, dodając cukier i żelatynę rozpuszczoną w mleku. Masę podzielić na 4 części. Do jednej dodać maliny, do drugiej jagody, do trzeciej czerwone porzeczki. Czwartą część pozostawić bez dodatków Złożenie ciasta: biszkopt – masa śmietankowa z malinami; ciasto II – masa śmietankowa z jagodami; biszkopt – masa śmietankowa z porzeczkami; ciasto II – masa śmietankowa bez dodatków; wierzch posypać kakao
Siostra Anastazja