Ciasto miodowo-twarogowe - pyszna przekąska na pocieszenie

Ciasto miodowo-twarogowe
Autor: Shutterstock Ciasto miodowo-twarogowe to pyszna pociecha po ciężkim dniu.
łatwy
25 min
4

To ciasto jest jednocześnie puszyste i wilgotne. Pachnie intensywnie olejkiem eterycznym pochodzącym ze skórki cytrynowej. Blasku dodają mu jedyne w swoim rodzaju klejnoty - rodzynki i migdały.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 125 g masła
  • 200 g miodu
  • 3 jajka
  • 125 g chudego twarogu
  • skórka z 1 cytryny
  • 100 g rodzynek
  • 15 migdałów
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć z miodem i jajkami na puszystą masę.
  • Dodać twaróg, skórkę z cytryny, rodzynki i posiekane migdały.
  • Mąkę wymieszać  z proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu do masy na przemian z mlekiem. Cały czas mieszać.
  • Gdy ciasto będzie jednolite przelać do natłuszczonej keksówki.
  • Piec 60 min w temperaturze 170 st. C.