Ciasto miodowo-twarogowe - pyszna przekąska na pocieszenie
2021-06-01
łatwy
25 min
4
To ciasto jest jednocześnie puszyste i wilgotne. Pachnie intensywnie olejkiem eterycznym pochodzącym ze skórki cytrynowej. Blasku dodają mu jedyne w swoim rodzaju klejnoty - rodzynki i migdały.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 125 g masła
- 200 g miodu
- 3 jajka
- 125 g chudego twarogu
- skórka z 1 cytryny
- 100 g rodzynek
- 15 migdałów
- 400 g mąki pszennej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć z miodem i jajkami na puszystą masę.
- Dodać twaróg, skórkę z cytryny, rodzynki i posiekane migdały.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu do masy na przemian z mlekiem. Cały czas mieszać.
- Gdy ciasto będzie jednolite przelać do natłuszczonej keksówki.
- Piec 60 min w temperaturze 170 st. C.