Ciasto marchewkowe: łatwy sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Ciasto marchewkowe to znakomite ciasto dla wszystkich gospodyń, które zdobywają pierwsze szlify w kuchni. Jest proste w przygotowaniu, a do tego smaczne i zawsze się udaje. Ciasto marchewkowe ma jeszcze jedną zasadniczą zaletę – jego składniki są tanie i dostępne o każdej porze roku.
SKŁADNIKI
- ½ kg marchwi (surowej, utartej na tarce o drobnych oczkach)
- ½ kg mąki pszennej
- ½ kg cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- ½ kostki margaryny
- ½ łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miękką margarynę utrzyj z cukrem. Do masy wbij jajka, stopniowo dodawaj mąkę i marchew, a następnie kakao, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Nasmaruj tłuszczem blachę, a następnie nałóż masę. Wstaw formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz ok. godziny (ciasto powinno odchodzić od brzegów formy). Po wystygnięciu ciasto marchewkowe można nasmarować lukrem (4 łyżki cukru pudru połącz z 1-2 łyżkami gorącej wody, po ostudzeniu rozsmaruj gęstą masę na wierzchu ciasta) albo przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.