Ciasto buraczkowe: oryginalny przepis na ciasto z buraków!

Ciasto z buraków? Coś podobnego! A jednak. Jest pyszne, niezbyt kaloryczne i co pewne - niezwykle oryginalne. Mówimy, jak zrobić niepowtarzalne ciasto z buraków.
1 szklanka tartych buraków (surowych, startych na drobnych oczkach)
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
1/3 szklanki oleju
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki kwasku cytrynowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Białka ubić porządnie z połową cukru, dodać żółtka.
Buraczki starte uprzednio na tarce zmieszać ze składnikami sypkimi, dodać olej.
Połączyć z ubitą pianą z żółtkami, wymieszać dokładnie chociaż delikatnie.
Ciasto wlać do tortownicy wysypanej bułką tartą. Piec około 30 minut w temperaturze ok 180 stopni Celsjusza.
To czy ciasto jest gotowe, sprawdzać za pomocą patyczka.
Ciasto polać lukrem z soku z cytryny z dodatkiem likieru cytrynowego.
Ciasta buraczkowego nie należy się obawiać. Nie będzie miało smaku barszczu. Znakomicie smakuje podane jako podwieczorek do herbaty lub kawy.