Ciasto buraczkowe: oryginalny przepis na ciasto z buraków!
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Ciasto z buraków? Coś podobnego! A jednak. Jest pyszne, niezbyt kaloryczne i co pewne - niezwykle oryginalne. Mówimy, jak zrobić niepowtarzalne ciasto z buraków.
Ciasta buraczkowego nie należy się obawiać. Nie będzie miało smaku barszczu. Znakomicie smakuje podane jako podwieczorek do herbaty lub kawy.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka tartych buraków (surowych, startych na drobnych oczkach)
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- pół łyżeczki kwasku cytrynowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić porządnie z połową cukru, dodać żółtka.
- Buraczki starte uprzednio na tarce zmieszać ze składnikami sypkimi, dodać olej.
- Połączyć z ubitą pianą z żółtkami, wymieszać dokładnie chociaż delikatnie.
- Ciasto wlać do tortownicy wysypanej bułką tartą. Piec około 30 minut w temperaturze ok 180 stopni Celsjusza.
- To czy ciasto jest gotowe, sprawdzać za pomocą patyczka.
- Ciasto polać lukrem z soku z cytryny z dodatkiem likieru cytrynowego.