Ciasto biedaka - jak zrobić deser z czerstwego pieczywa?

2021-03-29
ciasto-biedaka-jak-zrobic-deser-z-czestwego-pieczywa.jpg
Autor: Archiwum Co zrobić, aby nie wyrzucać czerstwego pieczywa?
łatwy
20 min
4

Ciasto z chleba, czyli znany w Ameryce bread pudding to przysmak pochodzący już z trzynastowiecznej Anglii. Nazywano je tam ciastem biedaka - poor man's pudding. Deser znany jest też we Francji.

SKŁADNIKI

  • 0,5-1 bochenek czerstwego pieczywa
  • 3-4 jajka
  • 0,5 litra pełnotłustego mleka
  • 150 g śmietany
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki rumu
  • można też dodać: imbir, kardamon, orzechy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka lub miski wrzucam pokrojony w kostkę chleb i zalewam go zimnym mlekiem. Rozdrabniamy chleb na gładką masę.
  • Następnie dodajemy rum, rodzynki, cukier wanilinowy.
  • Ubijamy jajka z cukrem i śmietaną. Dodajemy bakalie.
  • Wylewamy to wszystko na posmarowaną masłem blachę. Pieczemy ok. godzinę, w  piekarniku nagrzanym do 150 st. C.