Ciasto biedaka - jak zrobić deser z czerstwego pieczywa?
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Ciasto z chleba, czyli znany w Ameryce bread pudding to przysmak pochodzący już z trzynastowiecznej Anglii. Nazywano je tam ciastem biedaka - poor man's pudding. Deser znany jest też we Francji.
SKŁADNIKI
- 0,5-1 bochenek czerstwego pieczywa
- 3-4 jajka
- 0,5 litra pełnotłustego mleka
- 150 g śmietany
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier waniliowy
- 0,5 szklanki rumu
- można też dodać: imbir, kardamon, orzechy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka lub miski wrzucam pokrojony w kostkę chleb i zalewam go zimnym mlekiem. Rozdrabniamy chleb na gładką masę.
- Następnie dodajemy rum, rodzynki, cukier wanilinowy.
- Ubijamy jajka z cukrem i śmietaną. Dodajemy bakalie.
- Wylewamy to wszystko na posmarowaną masłem blachę. Pieczemy ok. godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 st. C.