Chrupiące jabłka w miodowej skórce - ciekawy chiński deser
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Przepis na chrupiące znalazłam w starej książce z przepisami kuchni chińskiej, jako jeden z niewielu deserów opisanych w tej pozycji. Warto je przygotować, sa bardzo smaczne. Kwaśne jabłka znakomicie współgrają z apetyczną skórką.
SKŁADNIKI
- 1 kg kwaśnych jabłek
 - 2 jajka
 - 1 szklanka mąki
 - 5 łyżek cukru
 - 3 łyżki oleju
 - 4 łyżki wody
 - 2 łyżki miodu
 - olej do smażenia
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyć, obrać i cienkim nożykiem wydrążyć z owoców gniazda nasienne (bez przepoławiania ich).
 - Tak przygotowane jabłka pokroić w plastry o grubości 1,5 cm.
 - Na patelni rozgrzać dość mocno olej.
 - Jabłka obtaczać w mące a następnie w rozkłóconym jajku i układać na rozgrzanym oleju. Smażyć ok minuty z każdej strony.
 - Gdy się zrumienią zdjąć osączyć z nadmiaru tłuszczu i ułożyć na ruszcie lub kratce.
 - Cukier wymieszać z 2 łyżkami oleju i podgrzewać na niewielkim ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Następnie bardzo ostrożnie wlać wodę i miód i cały czas mieszając podgrzewać aż mieszanka nabierze złocistego odcienia.
 - Do tak przygotowanego syropu wkładamy usmażone jabłka i od razu podajemy razem z misą z zimną wodą i lodem.
 - Jabłka nakłuwamy na widelec i zanurzamy w lodowatej wodzie na moment, aby syrop stwardniał. A następnie przekładamy na talerz i od razu zjadamy.