Chrupiące jabłka w miodowej skórce - ciekawy chiński deser

2021-03-29
Chrupiące jabłka w miodowej skorupce
Autor: Shutterstock Chrupiące jabłka w miodowej skorupce to deser popularny w okolicach Pekinu.
łatwy
20 min
4

Przepis na chrupiące znalazłam w starej książce z przepisami kuchni chińskiej, jako jeden z niewielu deserów opisanych w tej pozycji. Warto  je przygotować, sa bardzo smaczne. Kwaśne jabłka znakomicie współgrają z apetyczną skórką. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki miodu
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka umyć, obrać i cienkim nożykiem wydrążyć z owoców gniazda nasienne (bez przepoławiania ich).
  • Tak przygotowane jabłka pokroić w plastry o grubości 1,5 cm.
  • Na patelni rozgrzać dość mocno olej.
  • Jabłka obtaczać w mące a następnie w rozkłóconym jajku i układać na rozgrzanym oleju. Smażyć ok minuty z każdej strony.
  • Gdy się zrumienią zdjąć osączyć z nadmiaru tłuszczu i ułożyć na ruszcie lub kratce.
  • Cukier wymieszać z 2 łyżkami oleju i podgrzewać na niewielkim ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Następnie bardzo ostrożnie wlać wodę i miód i cały czas mieszając podgrzewać aż mieszanka nabierze złocistego odcienia.
  • Do tak przygotowanego syropu wkładamy usmażone jabłka i od razu podajemy razem z misą z zimną wodą i lodem.
  • Jabłka nakłuwamy na widelec i zanurzamy w lodowatej wodzie na moment, aby syrop stwardniał. A następnie przekładamy na talerz i od razu zjadamy.
Redakcja
więcej