Chrupiące jabłka w miodowej skórce - ciekawy chiński deser
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Przepis na chrupiące znalazłam w starej książce z przepisami kuchni chińskiej, jako jeden z niewielu deserów opisanych w tej pozycji. Warto je przygotować, sa bardzo smaczne. Kwaśne jabłka znakomicie współgrają z apetyczną skórką.
SKŁADNIKI
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki oleju
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki miodu
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyć, obrać i cienkim nożykiem wydrążyć z owoców gniazda nasienne (bez przepoławiania ich).
- Tak przygotowane jabłka pokroić w plastry o grubości 1,5 cm.
- Na patelni rozgrzać dość mocno olej.
- Jabłka obtaczać w mące a następnie w rozkłóconym jajku i układać na rozgrzanym oleju. Smażyć ok minuty z każdej strony.
- Gdy się zrumienią zdjąć osączyć z nadmiaru tłuszczu i ułożyć na ruszcie lub kratce.
- Cukier wymieszać z 2 łyżkami oleju i podgrzewać na niewielkim ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Następnie bardzo ostrożnie wlać wodę i miód i cały czas mieszając podgrzewać aż mieszanka nabierze złocistego odcienia.
- Do tak przygotowanego syropu wkładamy usmażone jabłka i od razu podajemy razem z misą z zimną wodą i lodem.
- Jabłka nakłuwamy na widelec i zanurzamy w lodowatej wodzie na moment, aby syrop stwardniał. A następnie przekładamy na talerz i od razu zjadamy.