Chrupiąca beza cytrynowa - pyszny sposób na wykorzystanie resztek bezy
2021-03-29
łatwy
15 min
4
To deser, który smakuje po królewsku, a można go przygotować z resztek. Jeśli zostało ci nieco pokruszonej bezy czy bezików możesz przygotować cudowny deser, który swoim smakiem przeniesie cię na rajską plażę.
SKŁADNIKI
- 10-12 białych bezików (mogą być połamane)
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- owoce do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bezy włożyć do woreczka strunowego i rozkruszyć wałkiem do ciasta.
- Okruchy przesypać do miski i dodać resztę składników. Wymieszać.
- Masa napełnić dość płytkie foremki i wstawić je do zamrażalnika na 2 godziny.
- Po tym czasie foremki wyjąć z lodówki, zanurzyć na moment w gorącej wodzie i przełożyć deser z miseczek na talerzyki.
- Udekorować owocami.