Cake pops wesołe bałwanki - przepis krok po kroku

2021-03-29
mat. pras. KASIA
cake pops balwanki
Autor: Shutterstock Cake pops, czyli ciastka na patyku, warto przygotować na zimowy imprezy, nie tylko dla najmłodszych!
łatwy
45 min
4

Cake pops, czyli ciastka na patyku, to pyszny deser i efektowna przekąska na domowe imprezy. Jak zrobić domowe cake popsy w kształcie bałwanków? Wbrew pozorom bardzo łatwo, wykorzystując do tego gotowe dekoracje. Podajemy przepis na cake pops krok po kroku. 

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie Babeczek cytrynowych Dr. Oetkera
  • kostka do pieczenia Kasia
  • 1 opakowanie serka mascarpone 250 g
  • 120 g cukru pudru
  • 1 opakowanie Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
  • 2 opakowanie Polewy deserowej  białej Dr. Oetkera
  • Pisaki cukrowe Dr. Oetkera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Babeczki przygotowujemy wg wytycznych z opakowania, zastępując olej margaryną Kasią. Rozpuszczamy ją w małym rondelku (rozpuszczamy, ale nie podgrzewamy za bardzo) i zostawiamy do wystygnięcia. Wystudzone ciasto kruszymy w misce (dokładnie – można to zrobić też w malakserze). Okruchy powinny mieć tą samą wielkość – ułatwi nam to dalszą pracę.
  • W misie miksera mieszamy opakowanie serka mascarpone z cukrem pudrem. Miksujemy aż masa będzie dokładnie połączona i kremowa. Ciekawym pomysłem jest dodać do masy jedną łyżeczkę przyprawy korzennej, by nadać kremowi dodatkowy świąteczny smak i aromat. Następnie stopniowo dodajemy okruszki z ciasta i mieszamy. Dodajemy je aż konsystencja mieszanki będzie przypominać praliny (będzie zwarta, gładka i plastyczna).
  • Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (możemy je też rozpłaszczyć). Kulki układamy na tacy, talerzu lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewę białą przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania. Patyczki zamaczamy w polewie i wbijamy w kulki. Polewa sprawi, że patyczki przykleją się do ciasta. Kulki na patyczkach maczamy w płynnej polewie. Polewę najlepiej przelać do malutkiej miseczki.
  • Po zamoczeniu w polewie lizaki odkładamy na papier do pieczenia lub kratkę. Jeśli posiadamy nadmierną ilość cukru, możemy też w łatwy sposób przygotować "stojak" dla naszych słodkości. Wystarczy do  wazonika lub dużej szklanki wsypać cukier i wbić w niego patyczki tak, by nie przesuwały się i stały pionowo. Gdy polewa lekko zastygnie, zaczynamy dekorować lizaki. Za pomocą pisaków wykonujemy twarz bałwanka. Możemy także wykonać ją z czarnej masy cukrowej.
  • Noski przygotowujemy z kawałka pomarańczowej masy cukrowej uformowanej w malutki stożek. Jeśli chcemy przygotować różnorodne dekoracje – możemy także cake pops posypać kolorową posypką, śnieżynkami lub gwiazdkami.
mat. pras. KASIA