Biszkopt z truskawkami i kremem bawarskim
2021-03-29
trudny
120 min
4
Chcesz przyrządzić danie z truskawkami, które zachwyci każdego? Polecamy ciasto z kremem bawarskim, galaretką z wina musującego i truskawkami. Palce lizać!
SKŁADNIKI
- Składniki biszkoptu:
- 3 jaja (duże, L)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 50 g roztopionego masła
- Składniki kremu bawarskiego:
- 5 żółtek
- 100 g cukru
- 500 ml mleka
- 2 łyżeczki pasty waniliowej z ziarenkami wanilii lub ziarenek wyłuskanych z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 20 g żelatyny
- 500 ml śmietany 30 lub 36%, zimnej, do ubijania
- Składniki galaretki z wina musującego:
- 500 ml prosecco, szampana lub słodkiego wina musującego*
- 2 pełne łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru
- świeże truskawki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ubij białka na sztywną pianę, następnie powoli dodawaj cukier cały czas ubijając.
- Teraz pora na dodanie żółtek - cały czas ubijaj masę na wysokich obrotach! Dodaj mąkę, roztopione masło i wymieszaną masę wylej do formy. Możesz wyrównać powierzchnię, ale szybciutko wstawiaj masę do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
- Biszkopt piecze się około 20 minut. Mamy także radę - przed dodaniem mąki i masła możesz zrezygnować z ubijania mikserem i mieszać łyżką. Wtedy nie zniszczysz ubitej masy.
- Przygotuj krem bawarski: najpierw wymieszaj w misce żółtka z cukrem. Później podgrzej mleko w rondelku i dodaj wanilię. Zagotowane mleko dodawaj do żółtek po łyżce cały czas mieszając, aż do uzyskania jednorodnej masy.
- Następnie miskę z masą umieść nad garnkiem z gotującą się wodą - zanim jednak to zrobisz odlej pół szklanki masy. Do szklanki dodaj żelatynę i wymieszaj. Teraz powoli dodawaj do pozostałej masy zawieszonej nad garnkiem.
- Masę trzymaj na parze około 8 minut - nie dopuść do ścięcia się! Po upływie tego czasu szybko wstaw masę do miski z zimną wodą i lodem, co jakiś czas mieszaj. Gdy wystygnie wstaw do lodówki i zacznij ubijać śmietanę.
- Gdy śmietana będzie sztywną pianą wyjmij masę z lodówki. Na najniższych obrotach miksera zmiksuj śmietanę z masą. Krem bawarski gotowy! (Możesz go wylać na biszkopt, ale wstaw masę do lodówki na jakieś 3 godziny, by stężała).
- Przygotuj galaretkę z wina musującego. Rozpuść żelatynę w 1/2 szklanki wina musującego. Rozpuszczoną żelatynę przelej do reszty wina i dodaj cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, a następnie odstaw na 30 minut.
- Gdy wino zgęstnieje wylej je na krem bawarski (po 3 godzinach spędzonych w lodówce!) a następnie dodaj paski truskawek na wierzch.
- Teraz przygotowane ciasto wstaw ponownie do lodówki na 3 godziny, by dobrze stężało.