Biszkopt z truskawkami i kremem bawarskim

biszkopt-z-truskawkami-i-kremem-bawarskim.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Krem bawarski zmienia zwykły biszkopt w wykwintny tort
trudny
120 min
4

Chcesz przyrządzić danie z truskawkami, które zachwyci każdego? Polecamy ciasto z kremem bawarskim, galaretką z wina musującego i truskawkami. Palce lizać!

SKŁADNIKI

  • Składniki biszkoptu:
  • 3 jaja (duże, L)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 50 g roztopionego masła
  • Składniki kremu bawarskiego:
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej z ziarenkami wanilii lub ziarenek wyłuskanych z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 20 g żelatyny
  • 500 ml śmietany 30 lub 36%, zimnej, do ubijania
  • Składniki galaretki z wina musującego:
  • 500 ml prosecco, szampana lub słodkiego wina musującego*
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru
  • świeże truskawki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ubij białka na sztywną pianę, następnie powoli dodawaj cukier cały czas ubijając.
  • Teraz pora na dodanie żółtek - cały czas ubijaj masę na wysokich obrotach! Dodaj mąkę, roztopione masło i wymieszaną masę wylej do formy. Możesz wyrównać powierzchnię, ale szybciutko wstawiaj masę do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
  • Biszkopt piecze się około 20 minut. Mamy także radę - przed dodaniem mąki i masła możesz zrezygnować z ubijania mikserem i mieszać łyżką. Wtedy nie zniszczysz ubitej masy.
  • Przygotuj krem bawarski: najpierw wymieszaj w misce żółtka z cukrem. Później podgrzej mleko w rondelku i dodaj wanilię. Zagotowane mleko dodawaj do żółtek po łyżce cały czas mieszając, aż do uzyskania jednorodnej masy.
  • Następnie miskę z masą umieść nad garnkiem z gotującą się wodą - zanim jednak to zrobisz odlej pół szklanki masy. Do szklanki dodaj żelatynę i wymieszaj. Teraz powoli dodawaj do pozostałej masy zawieszonej nad garnkiem.
  • Masę trzymaj na parze około 8 minut - nie dopuść do ścięcia się! Po upływie tego czasu szybko wstaw masę do miski z zimną wodą i lodem, co jakiś czas mieszaj. Gdy wystygnie wstaw do lodówki i zacznij ubijać śmietanę.
  • Gdy śmietana będzie sztywną pianą wyjmij masę z lodówki. Na najniższych obrotach miksera zmiksuj śmietanę z masą. Krem bawarski gotowy! (Możesz go wylać na biszkopt, ale wstaw masę do lodówki na jakieś 3 godziny, by stężała).
  • Przygotuj galaretkę z wina musującego. Rozpuść żelatynę w 1/2 szklanki wina musującego. Rozpuszczoną żelatynę przelej do reszty wina i dodaj cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, a następnie odstaw na 30 minut.
  • Gdy wino zgęstnieje wylej je na krem bawarski (po 3 godzinach spędzonych w lodówce!) a następnie dodaj paski truskawek na wierzch.
  • Teraz przygotowane ciasto wstaw ponownie do lodówki na 3 godziny, by dobrze stężało.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej