Co to jest mascarpone? Co warto wiedzieć o tym włoskim serku?
Mascarpone zajmuje w kuchni poczesne miejsce. Używamy go do deserów serwowanych na podwieczorek i do sosów podawanych do dań na obiad czy kolację. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o podstawowym składniku tiramisu.
Spis treści
Mascarpone: cechy charakterystyczne
Biały kolor
Nie ma skórki
Najlepszy jest świeży!
Ma kremową konsystencję.
Ubija się.
W smaku słodkawy.
Tłusty! Zawiera aż 80 proc. tłuszczu.
Jak się robi mascarpone?
Serek mascarpone produkuje się ze śmietanki. Mleko od krowy odwirowuje się, by uzyskać śmietankę, którą następnie wlewa się do kadzi ze stali nierdzewnej, podgrzewa się i dodaje substancji zakwaszającej. Miesza się i zagęszcza, odlewając serwatkę.
Do jakich dań używać mascarpone?
Sera mascarpone używamy do szeregu dań, od past do chleba, przez desery, po bardzo treściwe i poważne potrawy. Mascarpone m.in. świetnie pasuje do sosów.