Batoniki z komosą i borówkami
2021-12-22
łatwy
45 min
1
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Słodkie batoniki z komosą zaspokoją wilczy apetyt na słodkie nie tylko u osób odchudzających się. To kusząca ale zdrowa propozycja dla łasuchów.
459 kcal, 14 g białka, 16 g tłuszczu, 68 g węglowodanów
Przepis pochodzi z serwisu jeszcolubisz.pl, kompleksowego programu dietetycznego online, obejmującego:
- 16 rodzajów diet online do wyboru
- spersonalizowany plan dietetyczny
- jadłospis z przepisami i listą zakupów
- opiekę wykwalifikowanego dietetyka
- monitoring aktywności fizycznej
SKŁADNIKI
- ¼ szklanki płatków owsianych górskich
- 1 łyżka komosy ryżowej (Quinoa)
- 1 banan
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżeczka nasiona chia
- 1 łyżeczka nasion lnu
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 łyżki borówek amerykańskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Komosę ryżową opłucz na sitku, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
- Siemię lniane zmiel w młynku, a następnie zalej ciepłą wodą i pozostaw na około 10 minut, aż utworzy się kisiel.
- W misce wymieszaj płatki owsiane, komosę, proszek do pieczenia i nasiona chia.
- W drugim naczyniu połącz rozgniecionego banana, siemię lniane, masło orzechowe, syrop klonowy, sok z cytryny i aromat.
- Połącz mokre składniki z suchymi, a na koniec dodaj umyte i osuszone borówki.
- Masę przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut, aż wierzch się zarumieni.
- Ostudzone ciasto pokrój w prostokątne batony.
Jesz co lubisz - nowy program dietetyczny online