Bałwanki na patyku - przysmak na Boże Narodzenie
Bałwanki na patyku to ciekawy pomysł na bożonarodzeniowe lizaki. Sprawdź, jak zrobić słodkie bałwanki na patyku dla dzieci.
SKŁADNIKI
- 120 g serka mascarpone
- 50 ml śmietanki 30%
- 80 g czekoladowego masła orzechowego
- 150 g białej czekolady
- 400 g suchego ciasta, np. piernika
- Paczka podłużnych żelków
- Kolorowe drażetki
- Po kawałku pomarańczowej i czarnej masy cukrowej
- Patyczki do lizaków lub średnie do szaszłyków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Pokrusz ciasto.
Serek mascarpone wymieszaj z masłem czekoladowym i dodaj do okruchów. Całość wymieszaj.
Z powstałego ciasta utocz kulę, zawiń w folię i schowaj na 15 minut do zamrażalnika.
Wyciągnij kulę ciasta z zamrażalnika. Oddziel z kuli 2/3 i utocz z niej 12–18 kulek. Z pozostałej części ciasta utocz tyle samo kul, jednak trochę mniejszych. Wszystkie kulki schowaj do zamrażalnika na kolejne 15 minut.
W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę. Dodaj podgrzaną śmietankę i wymieszaj.
Wyciągnij duże kule z zamrażalnika. Nadziej kolejno kule na zamoczone w rozpuszczonej czekoladzie patyczki. Następnie wyciągnij mniejsze kule. Ponownie zanurzając końcówki patyczków w czekoladzie, nadziej na nie kulki. Całość schowaj tym razem do lodówki na 10 minut.
Ponownie podgrzej czekoladę i kolejno zanurzaj w niej bałwanki. Z czarnej masy cukrowej ulep oczy i guziki, z pomarańczowej - noski. Podłużne żelki pokrój na cienkie paski, to będą szaliki bałwanków. Przyklej ozdoby do bałwanków przy pomocy rozpuszczonej czekolady.