Baklava - przepis na orientalny deser - jak zrobić?

2021-03-29
Baklava przepis na orientalny deser
Autor: Shutterstock Baklava to pyszny deser z ciasta filo, orzechów i słodkiego syropu
łatwy
60 min
4

Baklava to jeden z najpopularniejszych w krajach arabskich deserów. Składa się z wielu warstw cieniutkiego chrupiącego ciasta, przełożonego masą z orzechów. Niezwykle słodki i sycący. Idealny na imprezę z pokazem zdjęć z ostatniej podróży do Tunezji czy Egiptu.

SKŁADNIKI

  • Na syrop:
  • 250 g cukru
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • Na ciasto:
  • 435 g drobno posiekanych orzechów włoskich lub pistacjowych
  • 155 g drobno posiekanych migdałów
  • ½ łyżeczki zmielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki przypraw korzennych
  • 1 łyżka cukru
  • 60 g stopionego masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ciasto filo (ok. 16 płatów)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od syropu. W garnuszku wymieszaj cukier, sok wyciśnięty z cytryny oraz 160 ml wody. Podgrzewaj na małym ogniu stale mieszając, aż cukier się rozpuści. Zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj kolejnych 10 minut NIE MIESZAJĄC. Dobrze przestudź.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Płaskie prostokątne żaroodporne naczynie (o wymiarach około 18x28 cm) posmaruj olejem lub stopionym masłem.
  • Posiekane (nie zmielone) orzechy włoskie, migdały, przyprawy korzenne i cukier wymieszaj w misce. Podziel na trzy części.
  • Na stolnicy ułóż pierwszy listek ciasta filo. Posmaruj połowę masłem z oliwą. Złóż w poprzek na pół. Okrój brzegi, by pasowały do formy. Ułóż na dnie żaroodpornego naczynia. Tak samo postępuj z trzema następnymi płatami ciasta.
  • Posyp ciasto jedną trzecią mieszanki orzechowej. Nałóż kolejne cztery warstwy ciasta (każde natłuść w połowie, złóż w poprzek, okrój brzegi). Ponownie posyp ciasto jedną trzecią mieszanki orzechowej. I ponownie połóż cztery płaty ciasta. Ostatnia warstwa mieszanki orzechowej i ostatnie cztery płaty ciasta.
  • Na koniec posmaruj wierzch ciasta pozostałą oliwą z masłem. Zrób cztery równe podłużne nacięcia (nie dochodząc do spodu). Piecz 30 minut na złoty kolor.
  • Gorącą baklavę polej syropem. Gdy ciasto dobrze ostygnie, pokrój na kwadraty lub romby.