Baklava - przepis na orientalny deser - jak zrobić?
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Baklava to jeden z najpopularniejszych w krajach arabskich deserów. Składa się z wielu warstw cieniutkiego chrupiącego ciasta, przełożonego masą z orzechów. Niezwykle słodki i sycący. Idealny na imprezę z pokazem zdjęć z ostatniej podróży do Tunezji czy Egiptu.
SKŁADNIKI
- Na syrop:
- 250 g cukru
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- Na ciasto:
- 435 g drobno posiekanych orzechów włoskich lub pistacjowych
- 155 g drobno posiekanych migdałów
- ½ łyżeczki zmielonego cynamonu
- ½ łyżeczki przypraw korzennych
- 1 łyżka cukru
- 60 g stopionego masła
- łyżka oliwy z oliwek
- ciasto filo (ok. 16 płatów)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od syropu. W garnuszku wymieszaj cukier, sok wyciśnięty z cytryny oraz 160 ml wody. Podgrzewaj na małym ogniu stale mieszając, aż cukier się rozpuści. Zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj kolejnych 10 minut NIE MIESZAJĄC. Dobrze przestudź.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Płaskie prostokątne żaroodporne naczynie (o wymiarach około 18x28 cm) posmaruj olejem lub stopionym masłem.
- Posiekane (nie zmielone) orzechy włoskie, migdały, przyprawy korzenne i cukier wymieszaj w misce. Podziel na trzy części.
- Na stolnicy ułóż pierwszy listek ciasta filo. Posmaruj połowę masłem z oliwą. Złóż w poprzek na pół. Okrój brzegi, by pasowały do formy. Ułóż na dnie żaroodpornego naczynia. Tak samo postępuj z trzema następnymi płatami ciasta.
- Posyp ciasto jedną trzecią mieszanki orzechowej. Nałóż kolejne cztery warstwy ciasta (każde natłuść w połowie, złóż w poprzek, okrój brzegi). Ponownie posyp ciasto jedną trzecią mieszanki orzechowej. I ponownie połóż cztery płaty ciasta. Ostatnia warstwa mieszanki orzechowej i ostatnie cztery płaty ciasta.
- Na koniec posmaruj wierzch ciasta pozostałą oliwą z masłem. Zrób cztery równe podłużne nacięcia (nie dochodząc do spodu). Piecz 30 minut na złoty kolor.
- Gorącą baklavę polej syropem. Gdy ciasto dobrze ostygnie, pokrój na kwadraty lub romby.