Bajeczne mleko gdańskie: pyszny, prosty deser
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Mleko gdańskie to lekki deser, wpisany na listę produktów tradycyjnych 19 grudnia 2008 roku, w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie pomorskim. Dawniejsza receptura obejmowała ucieranie migdałów z cukrem, by otrzymać cukier migdałowy. Dziś przepis można znacznie uprościć, dzięki możliwości użycia gotowego cukru migdałowego.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g śmietany kremówki
 - 30 g cukru migdałowego
 - garść migdałów w płatkach
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do schłodzonej śmietanki kremówki dodaj cukier migdałowy, dokładnie wymieszaj i ubij na sztywno.
 - Podawaj posypane płatkami migdałowymi.