Babeczki z czereśniami i białą czekoladą - przepis na deser

babeczki-z-czeresniami-i-biala-czekolada-przepis-na-deser.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Czereśnie w roli deserowej odnajdują się znakomicie
łatwy
40 min
4

Delikatne, pulchne babeczki z białą czekoladą zyskują owocową koronę w postaci świeżych czereśni. Taki deser, choć prosty w przygotowaniu, zrobi duże wrażenie i na domownikach, i na gościach. Sprawdź, jak przyrządzić babeczki z czereśniami i białą czekoladą.

SKŁADNIKI

  • 250 g czereśni (pozbawionych pestek)
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na małym ogniu rozpuszczamy 1,5 tabliczki białej czekolady, masło, 2 łyżki wody, łyżkę aromatu waniliowego i cukier.
  • Po ostygnięciu masy dodajemy do niej 2 jajka, szklankę mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia.
  • Do całości dorzucamy jeszcze pokruszoną połowę tabliczki czekolady.
  • Przygotowaną masę wylewamy do foremek, na wierzchu układamy po kilka wydrylowanych czereśni i całość pieczemy maksymalnie 20 minut w 190°C.