Babeczki z czereśniami i białą czekoladą - przepis na deser
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Delikatne, pulchne babeczki z białą czekoladą zyskują owocową koronę w postaci świeżych czereśni. Taki deser, choć prosty w przygotowaniu, zrobi duże wrażenie i na domownikach, i na gościach. Sprawdź, jak przyrządzić babeczki z czereśniami i białą czekoladą.
SKŁADNIKI
- 250 g czereśni (pozbawionych pestek)
- 2 tabliczki białej czekolady
- 0,5 kostki masła
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na małym ogniu rozpuszczamy 1,5 tabliczki białej czekolady, masło, 2 łyżki wody, łyżkę aromatu waniliowego i cukier.
- Po ostygnięciu masy dodajemy do niej 2 jajka, szklankę mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia.
- Do całości dorzucamy jeszcze pokruszoną połowę tabliczki czekolady.
- Przygotowaną masę wylewamy do foremek, na wierzchu układamy po kilka wydrylowanych czereśni i całość pieczemy maksymalnie 20 minut w 190°C.