Ananas z grilla - przepis na słodko-kwaśną przekąskę
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Ananas doskonale nadaje się na grilla. Może służyć jako słodki piknikowy deser, albo stanowić dodatek do grillowanego kurczaka lub schabu.
SKŁADNIKI
- 1 świeży ananas (najlepiej młody i jeszcze twardy (lekko niedojrzały)
- cukier (brązowy lub biały)
- miód (najlepiej gryczany)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ananasa pokroić na osiem części wzdłuż trzonu. Pozostawić skórkę (za nią będzie się trzymać deser w trakcie jedzenia). Tak pokrojonego ananasa posmarować dokładnie miodem, a następnie dokładnie obtoczyć w cukrze.
- Grillować nisko nad żarem by doprowadzić do szybkiej karmelizacji cukru. Spożywać na ciepło, od razu po zdjęciu z grilla, lub po lekkim ostudzeniu. Konieczne serwetki! Ananas w takie postaci puszcza bardzo dużo soku!