Ziemniaki piekę i nadziewam tą sałatką. To idealny pomysł nie tylko na obiad

Aromatyczne pieczone ziemniaki wypełnione po brzmi pysznym nadzieniem to świetny sposób, by nakarmić całą rodzinę na obiad, zbytnio się nie narobić i rozkoszować przepysznym daniem. A to wszystko przy minimalnym wysiłku i kilku prostych krokach.
Ziemniaki to nie tylko dodatek. Rodzina zakocha się w tym przepisie
Aromatyczne i proste do przygotowania nadziewane ziemniaki to idealny pomysł nie tylko na obiad, ale również na kolację czy ciekawą przekąskę. Samo przygotowanie nie powinno nam zająć dużo czasu, choć niestety będziemy musieli chwilę poczekać, kiedy to nasze ziemniaczki będą się piekły.
Jest to jednak sycący i naprawdę smaczny sposób na danie, które zasmakuje każdemu. Jeśli chcemy możemy mocno dopasować je do siebie. Bez problemu zamienimy tuńczyka na przykład na szarpanego kurczaka czy wieprzowinę. Możemy również dodać jakieś ciekawe warzywa do nadzienia czy uzupełnić je serem.
Z przygotowaniem tych ziemniaków poradzi sobie każdy, dzięki czemu można je szykować na najróżniejsze okazje. Od obiadu zaczynając, poprzez kolację i na przekąskach na imprezę kończąc.
Jeśli więc szukasz pomysłu na ciekawy posiłek dla całej rodziny - ten sprawdzi się idealnie. Mało pracy, proste składniki i smak, którego długo nie zapomnisz. Wszystko to składa się na nasze przepyszne ziemniaczki.
SKŁADNIKI
- 4 duże ziemniaki
- 2 puszki tuńczyka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 duża cebula
- Imbir w proszku
- 0,5 cytryny
- 2 łyżeczki ostrego sosu
- 2 łyżki sosy sojowego
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Ziemniaki nakłuwamy widelcem.
- Każdego zawijamy osobno w folię aluminiową.
- Pieczemy około 30 minut, aż będą miękkie.
- W tym czasie tuńczyka mieszamy dokładnie z majonezem, cebulą, jogurtem, imbirem, sokiem z cytryny, ostrym sosem i przyprawami.
- Miękkie ziemniaki nacinamy ostrym nożem.
- Polewamy sosem sojowym i pieczemy kolejne 15 minut.
- Wyciągamy, wyjmujemy część miąższu, który mieszamy z sałatką z tuńczyka.
- Wypełniamy naszym nadzieniem ziemniaki i podajemy.