Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i serem - pomysł na obiad

Bożena Kowalewska
zapiekanka-ziemniaczana-z-lososiem-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zapiekanka ziemniaczana to proste i sycące danie
łatwy
80 min
4

Zapieczenie ziemniaków pod złotobrązową skorupką to atrakcyjny sposób na odmienne podanie codziennego dodatku do obiadu. Danie jest sycące i aromatyczne, a połączenie ziemniaków z łososiem jest idealne dla miłośników ryb. Sprawdź, jak łatwo przygotować zapiekankę ziemniaczaną.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • 10 dag łososia wędzonego
  • 250 ml śmietany
  • 125 ml kremówki
  • 15 dag tartego sera gouda
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki pokroić w cienkie plastry, łososia w paski. Ceramiczną formę do zapiekania wysmarować masłem i zgniecionym czosnkiem. Formę wyłożyć ziemniakami i rybą, posypać połową sera. Obydwie śmietany wymieszać z solą, pieprzem i utartą gałką muszkatołową. Polać ziemniaki, potrząsnąć naczyniem, by śmietana wpłynęła także pod ziemniaki. Posypać resztą sera. Piec w temperaturze 180 st. C około 50 minut.
Bożena Kowalewska