Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i serem - pomysł na obiad
2022-03-17
łatwy
80 min
4
Dieta bezglutenowa
Zapieczenie ziemniaków pod złotobrązową skorupką to atrakcyjny sposób na odmienne podanie codziennego dodatku do obiadu. Danie jest sycące i aromatyczne, a połączenie ziemniaków z łososiem jest idealne dla miłośników ryb. Sprawdź, jak łatwo przygotować zapiekankę ziemniaczaną.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- 10 dag łososia wędzonego
- 250 ml śmietany
- 125 ml kremówki
- 15 dag tartego sera gouda
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki pokroić w cienkie plastry, łososia w paski.
- Ceramiczną formę do zapiekania wysmarować masłem i zgniecionym czosnkiem.
- Formę wyłożyć ziemniakami i rybą, posypać połową sera. Obydwie śmietany wymieszać z solą, pieprzem i utartą gałką muszkatołową.
- Polać ziemniaki, potrząsnąć naczyniem, by śmietana wpłynęła także pod ziemniaki. Posypać resztą sera.
- Piec w temperaturze 180 st. C około 50 minut.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?