Pomysłowa zapiekanka ziemniaczana - z bobem i rybą
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Zapiekanka ziemniaczana z bobem i rybą to propozycja na sycący obiad z piekarnika, pełen smaków i aromatów. Przygotowanie bobu nie jest skomplikowaną czynnością, wystarczy go ugotować w osolonej wodzie i przekąska gotowa. Ważne by go nie rozgotować, bo wtedy trudniej będzie obrać ziarna. Dla bardziej wybrednych polecamy zapiekankę z bobu i ryby.
SKŁADNIKI
- 200 g bobu
- 4-5 dużych ziemniaków
- ok. 1/2 kg filetów z mintaja
- 200 g boczku
- 2 jajka
- 1 szklanka śmietany (18-22%)
- przyprawa do ryby
- ok. 5 łyżek startego sera
- oliwa
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane i umyte ziemniaki obgotować w osolonej wodzie (na półtwardo).
- Bób podobnie jak ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Warzywa ostudzić i obrać. Ziemniaki pokroić w plastry.
- Filety pokroić na kawałki i doprawić solą, pieprzem i przyprawą do potraw z ryb. Śmietanę wymieszać jajkami, posolić, popieprzyć. Boczek pokroić.
- W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym układać na przemian ziemniaki, rybę i bób. Całość polać śmietaną. Na wierzchu ułożyć warstwę z ziemniaków, posypać serem i boczkiem. Nagrzać piekarnik do 180°C. Całość zapiekać około 40 minut. Gotowe.
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?