Żabnica: przepis na pieczony filet z żabnicy, jak w MasterChef
2021-11-28
łatwy
20 min
4
Żabnica to ryba, którą należało przygotować w 1. i w 13. odcinku 10. sezonu MasterChef rozgrywanego w San Sebastian w Kraju Basków. Dzięki perfekycjnie przygotowanej żabnicy do finału dostał się Mariusz Kisiel. Zobacz przepis, jak zrobić idealną żabnicę pieczoną w piekarniku.
SKŁADNIKI
- 4 filety z żabnicy
- 1 łyżka soli morskiej
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka papryki
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub 3/4 łyżki świeżego oregano
- świeży pieprz mielony
- 1 cytryna pokrojona na ćwiartki
- 500 g pomidorków koktajlowych smażonych krótko
- 500 g ziemniaków pieczonych i zrumienionych na patelni
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety z żabnicy przekładamy na talerz i posypujemy solą. Według Chef Paulo Airaudo soli powinno być 1/10 wagi filetu.
- Wkładamy do lodówki na około 30 minut do zamarynowania.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
- W misce mieszamy oliwę extra vergine, paprykę, kurkumę, oregano i pieprz.
- Nacieramy filety z żabnicy mieszanką i umieszczamy je na blasze do pieczenia.
- Pieczemy je na środku piekarnika przez 20-25 minut.
- Podajemy filety ze smażonymi pomidorkami, pieczonymi ziemniakami. Tu przed podaniem filet skrapiamy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i cytryną.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?