Żabnica: przepis na pieczony filet z żabnicy, jak w MasterChef

Żabnica: przepis na pieczony filet z żabnicy, jak w MasterChef
Autor: Shutterstock.com Żabnica: przepis na pieczony filet z żabnicy, jak w MasterChef
łatwy
20 min
4

Żabnica to ryba, którą należało przygotować w 1. i w 13. odcinku 10. sezonu MasterChef rozgrywanego w San Sebastian w Kraju Basków. Dzięki perfekycjnie przygotowanej żabnicy do finału dostał się Mariusz Kisiel. Zobacz przepis, jak zrobić idealną żabnicę pieczoną w piekarniku. 

SKŁADNIKI

  • 4 filety z żabnicy
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub 3/4 łyżki świeżego oregano
  • świeży pieprz mielony
  • 1 cytryna pokrojona na ćwiartki
  • 500 g pomidorków koktajlowych smażonych krótko
  • 500 g ziemniaków pieczonych i zrumienionych na patelni
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety z żabnicy przekładamy na talerz i posypujemy solą. Według Chef Paulo Airaudo soli powinno być 1/10 wagi filetu.
  • Wkładamy do lodówki na około 30 minut do zamarynowania.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
  • W misce mieszamy oliwę extra vergine, paprykę, kurkumę, oregano i pieprz.
  • Nacieramy filety z żabnicy mieszanką i umieszczamy je na blasze do pieczenia.
  • Pieczemy je na środku piekarnika przez 20-25 minut.
  • Podajemy filety ze smażonymi pomidorkami, pieczonymi ziemniakami. Tu przed podaniem filet skrapiamy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i cytryną.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej