Wigilijny karp po staropolsku – jak go przyrządzić? [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Wigilijny karp po staropolsku
Autor: Shutterstock Karp po staropolsku w szarym sosie na bazie piernika, migdałów i rodzynek to cześć naszej wielkiej tradycji kulinarnej
łatwy
55 min
4

Przypominamy smak tradycyjnych polskich potraw. Na tegoroczne Boże Narodzenie serwujemy karpia po staropolsku – w aromatycznym sosie z warzyw, wina, piwa, śliwek, migdałów. Dobrze smakuje na ciepło oraz na zimno, z dodatkiem ziemniaków, chleba albo zielonej sałaty.

Polecamy także: Jak smażyć karpia z chrupiącą skórką? oraz Przepis na karpia smażonego w chrzanowej panierce

Sprawdź także >>> Smażony karp wigilijny wg receptury Ewy Wachowicz

SKŁADNIKI

  • karp średniej wielkości
  • seler
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 100 ml wody
  • cytryna
  • 6 ziaren pieprzu
  • szczypta startego imbiru
  • szklanka piwa ciemnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżka powideł śliwkowych albo drobno pokrojonych śliwek kalifornijskich
  • po 5 dag piernika, migdałów, rodzynek
  • łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karpia oczyść, pokrój w dzwonka, opłucz, osusz ręcznikiem papierowym. Posól.Selera obierz, pokrój w cienkie paski.
  • Cebulę obierz, opłucz, pokrój w paski. Przełóż do rondla sprawioną rybę, selera, cebulę. Zalej winem i wodą. Dodaj sok i skórkę z cytryny (sparz ją wcześniej). Dorzuć pieprz oraz imbir. Gotuj pod przykryciem około 15-20 minut. Zmniejsz ogień, kontynuuj 20 minut.
  • Dzwonka karpia ostrożnie wyjmij z rondla. Wywar przecedź przez sito. Przelej do drugiego garnka. Dolej powoli piwo. Podgrzej miksturę. Wrzuć cukier, powidła, piernik (starty na tarce lub drobno pokruszony) oraz masło. Dodaj rodzynki i migdały. Gotuj 15 minut.
  • Karpia ułóż ładnie na talerzu. Polej sosem.