Szybko, prosto i na ostro. Curry z krewetkami to idealny obiad na tajski obiad

Szybko, prosto i na ostro. Curry z krewetkami to idealny obiad na tajski obiad
Autor: Shutterstock.com Szybko, prosto i na ostro. Curry z krewetkami to idealny obiad na tajski obiad
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Masz ochotę na coś tajskiego, a nie chce Ci się stać godzinami w kuchni? To curry z krewetkami będzie idealnym rozwiązaniem. Przygotowujemy je w zaledwie kilka minut, a smak zachwyci każdego. To idealny sposób na obiad pełen smaku, który przygotujemy prosto i szybko.

Prosty sposób na łatwe curry, które zachwyci nas prostotą wykonania i głębią smaku. Wystarczy kilka składników, by rozkoszować się tym tajskim daniem, które będzie gotowe w zaledwie 20 minut. 

Gdzie kupić czerwoną pastę curry? Zapłacimy za nią kilka złotych

Większość składników jest łatwodostępna, jednak problem możemy napotkać szukając czerwonej pasty curry. Jednak w można ją dostać w niektórych supermarketach, jak i jest bez problemu dostępna online. Za opakowanie około 400 gramów zapłacimy około 18 złotych. Jednak ostrzegamy, jest to najostrzejsza wersja pasty curry, jeśli nie chcemy tak ostrej potrawy, możemy ją zamienić na zieloną pastę curry.

Z czym jeść curry z krewetkami? To sprawdzi się najlepiej

Nasze curry z krewetkami najlepiej podawać z ryżem, makaronem lub chlebkami naan. To idealne dodatki do pikantnej potrawy, które sprawią, że na długo pozostaniemy syci. To naprawdę świetny sposób na tajski obiad na szybko.

Nie ma więc na co czekać. Przygotowanie tego dania to zaledwie 20 minut, a smak naprawdę zachwyca. Pamiętajmy tylko o dokładnym oczyszczeniu krewetek przed dorzuceniem ich do curry, by smak naszego dania był jak najlepszy.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • puszka krojonych pomidorów
  • 50 ml mleczka kokosowego
  • 300 g krewetek
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sok z 1 limonki
  • 1 papryka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Krewetki rozmrażamy, usuwamy ogonki i dokładnie oczyszczamy.
  • Cebulę i imbir obieramy i dokładnie kroimy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej.
  • Podsmażamy cebulę, czosnek i imbir.
  • Dodajemy pokrojoną w paski paprykę.
  • Dodajemy pastę curry i dokładnie mieszamy.
  • Zalewamy pomidorami i mleczkiem kokosowym.
  • Dodajemy brązowy cukier i sok z limonki.
  • Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy.
  • Dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze około 5 minut.
Kuchnia tajska - czerwone curry z kurczakiem
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej