Szczupak smażony sauté: jak usmażyć szczupaka?
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Szczupak smażony sauté jest pyszny. Białe zwarte mięso słodkowodnego drapieżnika smakuje doskonale. Można do smażonego szczupaka podać warzywne frytki, sałatkę z kapusty kiszonej lub chrzanowy sos. Smażony szczupak jest idealny na danie główne, jak i na ciepłą przekąskę.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg szczupaka (1 sztuka)
- 4 łyżki klarowanego masła lub oliwy lub oleju
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szczupaka sprawić, umyć, pokrajać w dzwonka, posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
- Dzwonka szczupaka otoczyć w mące.
- Na silnie rozgrzanym tłuszczu zrumienić rybę. Następnie dosmażyć na małym ogniu.
- Podawać z frytkami z dyni lub domowym chlebem.