Chleb pieczony w garnku

2021-03-29
Chleb pieczony w garnku
Autor: pixabay.com Zapach świeżego chleba to najmilsze wspomnienie domu rodzinnego. 
średni
30 min
4

Chleb pieczony w garnku to prosty przepis na dobrej jakości pieczywo domowe. Warto się pokusić o przygotowanie takiego chleba z okazji rodzinnego obiadu lub na świąteczny stół. 

SKŁADNIKI

  • 3/4 kg mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • ok. 1/2 l ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • mąka do podsypania stolnicy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wieczorem: 
    Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy drożdże, ciepłą wodę, olej i sól. Wszystko mieszamy łyżką. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.
  • Następnego dnia:
    Podsypujemy stolnicę mąką i wyjmujemy ciasto. Kilka razy zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • W tym czasie: Nagrzewamy piekarnik razem z garnkiem i pokrywką (pamiętajcie, żeby garnek nie miał plastikowych elementów) do 220°C.
  • Do gorącego garnka wrzucamy wyrośnięte ciasto, przykrywamy pokrywką i wstawiamy ponownie do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy 35 min.
  • Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 min.
  • Po upieczeniu wykładamy od razu na ruszt, żeby chleb wystygł.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante