Szczupak pieczony z selerem i żurawiną: przepis Janusza Palikota

Jarosław Sulikowski
Szczupak pieczony z selerem i żurawiną: przepis Janusza Palikota
Autor: thinkstockphotos.com Ze szczupaka można przyrządzać proste, a przy tym bardzo smaczne dania
średni
30 min
4

Janusz Palikot w kuchni czuje się równie dobrze jak na politycznych salonach. Udało nam się poznać przepis jego autorstwa na przygotowanie szczupaka  - z dodatkiem selera i świeżych owoców żurawiny.

SKŁADNIKI

  • szczupak
  • sól
  • cukier puder
  • bulwa selera
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • wywar warzywny
  • świeże owoce żurawiny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę filetujemy, nacieramy solą i odrobiną cukru pudru. Tak własnie marynują ryby w Japonii. Zostawiamy szczupaka w lodowce na dzień.
  • Kroimy bulwę selera w kostkę, polewamy oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Zostawiamy na godzinę.
  • Po godzinie wkładamy rybę do piekarnika w naczyniu żaroodpornym, lekko podlewamy wywarem warzywnym. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. 
  • W tym czasie łączymy seler z dojrzałymi owocami żurawiny. Rybę podajemy na selerze z żurawiną. Całość można podlać oliwą. 
Jarosław Sulikowski