Szaszłyki z łososia z grilla: przepis

2021-03-29
Szaszłyki z łososia z grilla
Autor: Shutterstock Grillowany łosoś zyskuje głęboki smak
łatwy
30 min
4

Szaszłyki z grilla kojarzą się nam przede wszystkim z warzywami i kurczakiem lub kiełbaską. Tym, razem proponujemy coś dla wegetarian - szaszłyki z łososiem. Ta ryba idealnie sprawdza się w szaszłykach w zestawieniu z cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Z czym podać szaszłyki łososiowe? 

Szaszłyki to jedno z najpopularniejszych dań z grilla. Aby trochę urozmaicić to piknikowe menu proponujemy przygotowanie ich z dodatkiem łososia, a nie jak zazwyczaj z kawałkami piersi z kurczaka czy kiełbaskami. Szaszłyki z łososiem to idealna propozycja dla wegetarianów. Łosoś świetnie będzie się komponował z pomidorkami koktajlowymi i oczywiście z cukinią. Do szaszłyków z łososiem proponujemy pieczone ziemniaki z masłem czosnkowym i mizerię.

SKŁADNIKI

  • 50 dag filetu z łososia
  • 1 cukinia
  • 10-15 pomidorków koktajlowych
  • opcjonalnie 8 malutkich, młodych ugotowanych ziemniaków
  • 2 pomidory suszone (z oliwy)
  • 2 cytryny
  • kilka gałązek bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wyciskamy sok z jednej cytryny i mieszamy z posiekanymi suszonymi pomidorami, 2 łyżkami oliwy z pomidorów oraz solą i pieprzem.
  • Dodajemy startą skórkę z cytryny i zalewamy pokrojonego w grubą kostkę łososia. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
  • Warzywa kroimy na dość duże kawałki (pomidorki i ziemniaki na pół a cukinie i cytrynę na grube plastry.
  • Pokrojone warzywa oraz łososia nadziewamy na przemian i smarujemy pozostałą oliwa.
  • Pieczemy na grillu.