Syrenia miłość, czyli filety z łososia pod słodką pierzynką z cebuli
2021-06-10
łatwy
20 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pod tą romantycznie brzmiąca nazwą kryje się bardzo prosta, ale jednocześnie bardzo smaczna potrawa rybna. Znakomita na lekki obiad lub kolację we dwoje. Przygotowanie jej zajmuje nie więcej niż 20 min., kolejne 20 ryba spędza w piekarniku. W sam raz by zrobić makijaż lub fryzurę przed niespodziewaną randką.
SKŁADNIKI
- 2 kawałki łososia
- 4 łyżki masła
- 2 cebule
- 2 łyżki miodu
- sól i biały pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki, zeszklić na maśle przez 2-3 minuty, a następnie dodać miód i karmelizować przez kilka miód (nie przypalić!).
- Filety z łososia umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na blaszce na kawałkach folii aluminiowej. Rybę nakryć pierzynką z karmelizowanej cebuli i zwinąć folię.
- Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?