Smażona sielawa [LATO Z RADIEM]

2021-03-29
Smażona sielawa  [LATO Z RADIEM]
Autor: Shutterstock Smażona sielawa, chrupiąca z wierzchu, delikatna w środku
łatwy
40 min
4

Kuchnia Pomorza Zachodniego, to kuchnia mieszczańsko-chłopska, którą charakteryzują przede wszystkim ryby. A jak ryba, to sielawa!

Sielawa to ryba głębinowa. Brzuch i boki sielawy mają srebrzysty kolor. Osiąga długość około 15-30 cm. Z wyglądu podobna jest do śledzia, choć w smaku czuć wyraźne różnice. Jest delikatniejsza i łatwiejsza do jedzenia, ponieważ mięso łatwo odchodzi od ości. Można ją stosować do zup, marynować, wędzić i smażyć.

SKŁADNIKI

  • ok. 20 sztuk sielaw
  • olej do wyboru, polecamy rzepakowy
  • odrobina masła do smażenia
  • odrobina mąki do obtoczenia
  • sól do smaku
  • cytryna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sielawy już sprawione umyć i odsączyć.
  • Obtoczyć w mące, którą można wsypać do miski i obtaczać w niej ryby. Można też mąkę wsypać do torebki, włożyć tam ryby i wtedy potrząsnąć.
  • Rozgrzać patelnię, dodać olej i dopiero do rozgrzanego oleju masło.
  • Smażyć ryby, jednak nie za długo, pamiętając o tym, że to ryba o delikatnym mięsie.
  • Podawać z pokrojoną na ćwiartki cytryną.