Siekane kotlety z pstrąga z sosem koperkowym, jak u Magdy Gessler w "Ziemniak, czy kartofel?"

Siekane kotlety z pstrąga z sosem koperkowym, jak u Magdy Gessler w Ziemniak, czy kartofel?
Autor: Shutterstock.com Siekane kotlety z pstrąga z sosem koperkowym, jak u Magdy Gessler w "Ziemniak, czy kartofel?"
łatwy
30 min
4

Siekane kotlety z pstrąga to pyszne i eleganckie danie rybne. Magda Gessler specjalnie dla zrewolucjonizowanej restauracji "Kura domowa" w Zamościu wymyśliła do tych kotletów placki ziemniaczane i sos koperkowy. To trio zjadłybyśmy z zamkniętymi oczami. "Ziemniak, czy kartofel?" z takim menu może odnieść sukces! Jesteśmy tego pewne! 

SKŁADNIKI

  • Na siekane kotlety z pstrąga:
  • 500 g mięsa z filetu pstrąga, posiekanego
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka starta na tarce
  • 3,5 łyżki kaszy manny
  • 2 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz, koperek
  • dodatkowo: olej do smażenia i bułka tarta do obtaczania kotlecików
  • Na sos koperkowy do kotletów z pstrąga:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki koperku posiekanego
  • cukier, sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso z pstrąga posiekać nożem, tasakiem lub w malakserze w trybie pulsacyjnym. Nie mielić na miazgę!
  • Cebulę posiekać. Pietruszkę zetrzeć na tarce. Oba warzywa usmażyć na 1 łyżce oleju do zeszklenia cebuli. 
  • Do mięsa z pstrąga dodać przestudzoną cebulę i pietruszkę, kaszę manną oraz rozmącone jajka. Przyprawić solą, pieprzem i koperkiem. Wyrobić na jednolitą masę. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.
  • Z masy formować owalne kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Trzymać w cieple.
  • W rondlu rozpuścić masło. Dodać mąkę i zasmażyć na jasno. Wlać mleko. Gdy sos zagotuje się i zgęstnieje, przyprawić go solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Dodać posiekany koperek. Zamieszać. 
  • Gorące kotlety podawać z sosem koperkowym i plackami ziemniaczanymi. Można również podać je z gotowanymi kartoflami. 
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej