Siekane kotlety z pstrąga z sosem koperkowym, jak u Magdy Gessler w "Ziemniak, czy kartofel?"
2021-10-21
łatwy
30 min
4
Siekane kotlety z pstrąga to pyszne i eleganckie danie rybne. Magda Gessler specjalnie dla zrewolucjonizowanej restauracji "Kura domowa" w Zamościu wymyśliła do tych kotletów placki ziemniaczane i sos koperkowy. To trio zjadłybyśmy z zamkniętymi oczami. "Ziemniak, czy kartofel?" z takim menu może odnieść sukces! Jesteśmy tego pewne!
SKŁADNIKI
- Na siekane kotlety z pstrąga:
- 500 g mięsa z filetu pstrąga, posiekanego
- 1 cebula
- 1 pietruszka starta na tarce
- 3,5 łyżki kaszy manny
- 2 jajka
- przyprawy: sól, pieprz, koperek
- dodatkowo: olej do smażenia i bułka tarta do obtaczania kotlecików
- Na sos koperkowy do kotletów z pstrąga:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 500 ml mleka
- 3 łyżki koperku posiekanego
- cukier, sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso z pstrąga posiekać nożem, tasakiem lub w malakserze w trybie pulsacyjnym. Nie mielić na miazgę!
- Cebulę posiekać. Pietruszkę zetrzeć na tarce. Oba warzywa usmażyć na 1 łyżce oleju do zeszklenia cebuli.
- Do mięsa z pstrąga dodać przestudzoną cebulę i pietruszkę, kaszę manną oraz rozmącone jajka. Przyprawić solą, pieprzem i koperkiem. Wyrobić na jednolitą masę. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.
- Z masy formować owalne kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Trzymać w cieple.
- W rondlu rozpuścić masło. Dodać mąkę i zasmażyć na jasno. Wlać mleko. Gdy sos zagotuje się i zgęstnieje, przyprawić go solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Dodać posiekany koperek. Zamieszać.
- Gorące kotlety podawać z sosem koperkowym i plackami ziemniaczanymi. Można również podać je z gotowanymi kartoflami.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?