Sandacz w jarzynach - zamiast karpia na wigilię
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Sandacz w jarzynach to propozycja dla tych, którzy nie przepadają za karpiem. Sandacz smażony, z dodatkiem warzyw i sosu to przepis na smaczną wigilijną rybę.
SKŁADNIKI
- Na wywar rybny:
- pęczek lub tacka włoszczyzny
- cebula
- skrawki ryby
- pół łyżeczki przyprawy korzennej
- sól
- Do smażenia:
- 1 kg sandacza
- 2 marchewki
- seler
- kalarepa
- średnia cebula
- łyżka masła
- 2 łyżki tartej bułki
- sól
- łyżeczka cukru
- kalafior
- Sos:
- łyżka masła
- łyżeczka mąki
- szklanka śmietany (gęstej)
- 2 żółtka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W niedużej ilości wody ugotuj włoszczyznę, cebulę, skrawki ryby, przyprawy korzenne. Dopraw solą.
- Sandacza oczyść, pokrój w dzwonka, natrzyj solą. Odstaw w chłodne miejsce, na około godzinę.
- Marchew, kalarepę, seler obierz, zetrzyj grubo na tarce. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Wszystkie warzywa podduś na maśle. Dodaj trochę wywaru z ryby. Gdy warzywa będą miękkie, dorzuć bułkę tartą, trochę soli oraz cukier. Duś kilka minut na małym ogniu.
- Kalafior zagotuj w lekko osolonej wodzie. Podziel na różyczki.
- Sandacza oprósz mąką. Masło rozpuść na patelni. Rybę usmaż z dwóch stron na złoty kolor. Przełóż na ciepły półmisek lub talerz.
- Z łyżeczki mąki i łyżki masła zrób zasmażkę. Dodaj do niej wywar rybny i śmietanę. Dobrze wymieszaj. Dorzuć dwa żółtka. Połącz na gładką masę.
- Sandacza przybierz uduszonymi warzywami i ugotowanym kalafiorem. Polej sosem. Posyp natką pietruszki.