Sandacz faszerowany śliwką i pęczakiem - jak zrobić rybę na wigilijną kolację?

2021-03-29
Piotr Szczęśniak
wigilijna_kolacja_sandacz_faszerowany_sliwka.jpg
Autor: Maciej Landsberg Zaskocz bliskich - wypróbuj nasz przepis na sandacza!
łatwy
30 min
4

Wigilia to kolacja, podczas której na stołach królują ryby. Kiedyś na polskich stołach, oprócz karpia, pojawiały się: sandacze, szczupaki czy sumy. Spróbuj i dziś podać szlachetnego sandacza! Podajemy dobry przepis na wykwintnego sandacza faszerowanego suszoną śliwką i pęczakiem.

SKŁADNIKI

  • sandacz - do 2 kg
  • 300 g kaszy pęczak
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 30%
  • 300 g słoniny
  • suszone śliwki
  • 3 cytryny lub białe wino
  • 300 g masła
  • żelatyna
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczonego z kręgosłupa i ości sandacza posolić, popieprzyć i skropić cytryną lub białym winem. Odstawić na 30 min.
  • Przygotować farsz: kaszę pęczak gotować z masłem i dodatkiem soli na wolnym ogniu przez około 60 min.
  • Śliwki lekko sparzyć we wrzątku i dodać do kaszy.
  • Następnie wbić jajka, dodać śmietanę i szczyptę żelatyny.
  • Sandacza wyłożyć plastrami słoniny i farszem, a następnie owinąć sznurkiem i gotować przez ok. 50 min na bardzo małym ogniu (aby sandacz nie popękał) w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i innych przypraw. Woda powinna przykrywać sandacza.
  • Na koniec rybę wyłożyć na paterę, ostudzić, pokroić. Do wywaru można dodać żelatynę i polać nim rybę, aby wytworzyła się cienka warstwa galaretki, która zapobiegnie wysychaniu dania.
Piotr Szczęśniak