Sandacz faszerowany śliwką i pęczakiem - jak zrobić rybę na wigilijną kolację?
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wigilia to kolacja, podczas której na stołach królują ryby. Kiedyś na polskich stołach, oprócz karpia, pojawiały się: sandacze, szczupaki czy sumy. Spróbuj i dziś podać szlachetnego sandacza! Podajemy dobry przepis na wykwintnego sandacza faszerowanego suszoną śliwką i pęczakiem.
SKŁADNIKI
- sandacz - do 2 kg
- 300 g kaszy pęczak
- 3 jajka
- 200 ml śmietany 30%
- 300 g słoniny
- suszone śliwki
- 3 cytryny lub białe wino
- 300 g masła
- żelatyna
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczonego z kręgosłupa i ości sandacza posolić, popieprzyć i skropić cytryną lub białym winem. Odstawić na 30 min.
- Przygotować farsz: kaszę pęczak gotować z masłem i dodatkiem soli na wolnym ogniu przez około 60 min.
- Śliwki lekko sparzyć we wrzątku i dodać do kaszy.
- Następnie wbić jajka, dodać śmietanę i szczyptę żelatyny.
- Sandacza wyłożyć plastrami słoniny i farszem, a następnie owinąć sznurkiem i gotować przez ok. 50 min na bardzo małym ogniu (aby sandacz nie popękał) w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i innych przypraw. Woda powinna przykrywać sandacza.
- Na koniec rybę wyłożyć na paterę, ostudzić, pokroić. Do wywaru można dodać żelatynę i polać nim rybę, aby wytworzyła się cienka warstwa galaretki, która zapobiegnie wysychaniu dania.