Rybne ruloniki

2021-03-29
miesięcznik Zdrowie
Rybne ruloniki
Autor: Shutterstock Rybne ruloniki ugotowane na parze można podawać z wyrazistym sosem, na przykład kaparowym, udekorowane kiełkami i krewetką.
łatwy
35 min
4

Rybne ruloniki to niekonwencjonalny pomysł na wykorzystanie filetów z ryby, takich jak, np. morszczuk lub dorsz. Danie jest łatwe do przygotowania i dietetyczne, ale bardzo smaczne!

SKŁADNIKI

  • 60 dag filetów z ryby morskiej (np. morszczuk, dorsz)
  • pęczek świeżych ziół (natka pietruszki, koperek, szczypiorek)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • słodka mielona papryka
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny.
  • Zioła posiekaj, posyp ryby z jednej strony, zwiń ruloniki (zioła mają być w środku).
  • Zwiąż je nicią kuchenną albo zepnij drewnianymi wykałaczkami, posyp papryką.
  • Ułóż na wkładce do gotowania na parze, gotuj 20 minut. Przypraw do smaku.
  • Podawaj z warzywami ugotowanymi na parze.
miesięcznik Zdrowie