Ryba z grilla: SPRAWDZONY PRZEPIS
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Ryba z grilla to świetny i zdrowy pomysł na letni obiad na świeżym powietrzu. Wystarczy świeża ryba i gorący ruszt grilla, a danie masz już gotowe. Jak doprawić i grillować rybę, by zachowała smak, nie rozpadła się i była zdrowa?
SKŁADNIKI
- 1-2 kg świeżej ryby (karp, pstrąg, makrela)
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz
- 1 łyżka ziół (koperek, tymianek, estragon)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę oczyścić z wnętrzności i łusek, umyć, osuszyć, a następnie naciąć w kilku miejscach (najszerszych).
- Z pozostałych składników przygotować marynatę.
- Oczyszczoną i ponacinaną rybę zanurzyć w marynacie na 1 godzinę.
- Następnie ułożyć rybę na folii aluminiowej posmarowanej oliwą. Piec (na grillu) około 30 minut. W trakcie pieczenia rybę obracać, smarować masłem i marynatą. Podawać np. z surówką z pora.