Ryba z grilla: SPRAWDZONY PRZEPIS
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Ryba z grilla to świetny i zdrowy pomysł na letni obiad na świeżym powietrzu. Wystarczy świeża ryba i gorący ruszt grilla, a danie masz już gotowe. Jak doprawić i grillować rybę, by zachowała smak, nie rozpadła się i była zdrowa?
SKŁADNIKI
- 1-2 kg świeżej ryby (karp, pstrąg, makrela)
 - 4 łyżki oliwy
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - pieprz
 - 1 łyżka ziół (koperek, tymianek, estragon)
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę oczyścić z wnętrzności i łusek, umyć, osuszyć, a następnie naciąć w kilku miejscach (najszerszych).
 - Z pozostałych składników przygotować marynatę.
 - Oczyszczoną i ponacinaną rybę zanurzyć w marynacie na 1 godzinę.
 - Następnie ułożyć rybę na folii aluminiowej posmarowanej oliwą. Piec (na grillu) około 30 minut. W trakcie pieczenia rybę obracać, smarować masłem i marynatą. Podawać np. z surówką z pora.