Ryba w cieście drożdżowym

2021-03-29
Ryba w cieście drożdżowym
Autor: Shutterstock Ryba zapiekana w cieście drożdżowym doskonale smakuje na ciepło.
łatwy
60 min
4

Drożdżowe ciasto w kształcie rybki z nadzieniem rybno-pieczarkowym nie tylko ładnie wygląda, ale i świetnie smakuje. Rybkę zajadamy na ciepło, gdyż rozpuszczony ser, który znajduje się wewnątrz ciasta jest wtedy najsmaczniejszy. Taka porcja wystarczy, aby nakarmić sześć bardzo głodnych dorosłych osób.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 100 g masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  •  
  • Nadzienie:
  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g ryby o białym mięsie (np. dorsz)
  • 200 g startego sera żółta
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (świeżej)
  • sól
  • pieprz biały
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do ryb
  •  
  • Dodatkowo:
  • roztrzepane jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać ciepłe, stopione masło, resztę składników, wymieszać zagnieść, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godz. do wyrośnięcia.
  • W tym czasie przygotować farsz: pieczarki umyć, pokroić w plasterki, udusić na łyżce masła, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno i podsmażyć na reszcie masła na osobnej patelni lub w rondlu.
  • Uduszone pieczarki wymieszać z cebulką, czosnkiem i natką pietruszki.
  • Filet z ryby opłukać, natrzeć z obydwu stron solą, pieprzem białym, przyprawą do ryb i ziołami. Odstawić.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować na koło o średnicy ok. 30-35 cm, wyciąć kształt ryby.
  • Nałożyć farsz pieczarkowo-cebulowy, na to całe filety ryby, posypać tartym serem, przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
  • Odciąć nożem niepotrzebne skrawki ciasta, formując kształt ryby (taki sam jak na spodzie).
  • Z odkrojonych części ciasta zrobić rybie płetwy, oko i skrzela. Wokół ryby, na ogonie i na płetwach docisnąć ciasto widelcem. Za pomocą nożyczek wykonać rybie łuski.
  • Całą rybę (powierzchnię posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem).
  • Rybę wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piec 15 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 180ºC i piec kolejne 45 minut. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta zacznie się szybko rumienić - przykryć wierzch papierem do pieczenia.