Ryba w cieście drożdżowym
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Drożdżowe ciasto w kształcie rybki z nadzieniem rybno-pieczarkowym nie tylko ładnie wygląda, ale i świetnie smakuje. Rybkę zajadamy na ciepło, gdyż rozpuszczony ser, który znajduje się wewnątrz ciasta jest wtedy najsmaczniejszy. Taka porcja wystarczy, aby nakarmić sześć bardzo głodnych dorosłych osób.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 100 g masła
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- Nadzienie:
- 500 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g ryby o białym mięsie (np. dorsz)
- 200 g startego sera żółta
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (świeżej)
- sól
- pieprz biały
- zioła prowansalskie
- przyprawa do ryb
- Dodatkowo:
- roztrzepane jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać ciepłe, stopione masło, resztę składników, wymieszać zagnieść, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godz. do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotować farsz: pieczarki umyć, pokroić w plasterki, udusić na łyżce masła, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno i podsmażyć na reszcie masła na osobnej patelni lub w rondlu.
- Uduszone pieczarki wymieszać z cebulką, czosnkiem i natką pietruszki.
- Filet z ryby opłukać, natrzeć z obydwu stron solą, pieprzem białym, przyprawą do ryb i ziołami. Odstawić.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować na koło o średnicy ok. 30-35 cm, wyciąć kształt ryby.
- Nałożyć farsz pieczarkowo-cebulowy, na to całe filety ryby, posypać tartym serem, przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
- Odciąć nożem niepotrzebne skrawki ciasta, formując kształt ryby (taki sam jak na spodzie).
- Z odkrojonych części ciasta zrobić rybie płetwy, oko i skrzela. Wokół ryby, na ogonie i na płetwach docisnąć ciasto widelcem. Za pomocą nożyczek wykonać rybie łuski.
- Całą rybę (powierzchnię posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem).
- Rybę wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piec 15 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 180ºC i piec kolejne 45 minut. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta zacznie się szybko rumienić - przykryć wierzch papierem do pieczenia.