Ryba w brzoskwiniach - doskonała i na ciepło, i na zimno
2022-11-24
łatwy
35 min
4
Ryba w brzoskwiniach to smażone filety zanurzone w warzywnym sosie z dodatkiem brzoskwiń. Nieco podobnym do sosu do ryby po grecku, ale o bardziej złożonym, ciekawym smaku. Rybę w brzoskwiniach należy pozostawić w sosie na parę godzin, ale po tym czasie można ją ponownie podgrzać i podać na ciepło lub na zimno, jako przekąskę.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg filetu z mintaja
- 1 pęczek włoszczyzny (marchew, seler, por, pietruszka - razem powinno być ok. 600-650 g)
- 2 duże cebule
- 2 czerwone papryki
- 1 duża puszka brzoskwiń (ok. 500 g owoców po odsączeniu)
- 1 szklanka wody
- 1 litr soku pomidorowego
- 1 duża łyżka cukru
- 2 łyżki octu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- sól, pieprz - do smaku
- 2 jajka
- mąka do panierki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i por pokroić w piórka, marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a brzoskwinie po odsączeniu pokroić w dużą kostkę. Paprykę pokroić w kostkę.
- Cebulę zeszklić na głębokiej patelni lub w rondelku na odrobinie oleju, a następnie dodać pozostałe warzywa oprócz brzoskwiń.
- Podsmażyć chwilę, podlać połową szklanki wody, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem ok. 10 minut na najmniejszym ogniu.
- Po tym czasie wlać sok pomidorowy, dodać brzoskwinie, dusić kolejne 10 minut co jakiś czas mieszając.
- Filety dobrze odsączyć z wody (zwłaszcza jeśli kupiliśmy mrożone i je odmrażaliśmy), panierować w jajku i mące, a następnie usmażyć na oleju.
- Na dno naczynia wlać 1/3 wcześniej przygotowanego sosu i wyłożyć połowę usmażonej ryby, znowu 1/3 zalewy, połowa ryby i reszta zalewy.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?