Ryba w brzoskwiniach - doskonała i na ciepło, i na zimno

Ryba w brzoskwiniach - doskonała i na ciepło, i na zimno
Autor: Shutterstock Ryba w brzoskwiniach to doskonałe danie - podobnie jak ryba po grecku - do jedzenia na ciepło i na zimno
łatwy
35 min
4

Ryba w brzoskwiniach to smażone filety zanurzone w warzywnym sosie z dodatkiem brzoskwiń. Nieco podobnym do sosu do ryby po grecku, ale o bardziej złożonym, ciekawym smaku. Rybę w brzoskwiniach należy pozostawić w sosie na parę godzin, ale po tym czasie można ją ponownie podgrzać i podać na ciepło lub na zimno, jako przekąskę.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg filetu z mintaja
  • 1 pęczek włoszczyzny (marchew, seler, por, pietruszka - razem powinno być ok. 600-650 g)
  •  2 duże cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża puszka brzoskwiń (ok. 500 g owoców po odsączeniu)
  • 1 szklanka wody
  • 1 litr soku pomidorowego
  • 1 duża łyżka cukru
  • 2 łyżki octu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • sól, pieprz - do smaku
  • 2 jajka
  • mąka do panierki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i por pokroić w piórka, marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a brzoskwinie po odsączeniu pokroić w dużą kostkę. Paprykę pokroić w kostkę.
  • Cebulę zeszklić na głębokiej patelni lub w rondelku na odrobinie oleju, a następnie dodać pozostałe warzywa oprócz brzoskwiń.
  • Podsmażyć chwilę, podlać połową szklanki wody, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem ok. 10 minut na najmniejszym ogniu.
  • Po tym czasie wlać sok pomidorowy, dodać brzoskwinie, dusić kolejne 10 minut co jakiś czas mieszając.
  • Filety dobrze odsączyć z wody (zwłaszcza jeśli kupiliśmy mrożone i je odmrażaliśmy), panierować w jajku i mące, a następnie usmażyć na oleju.
  • Na dno naczynia wlać 1/3 wcześniej przygotowanego sosu i wyłożyć połowę usmażonej ryby, znowu 1/3 zalewy, połowa ryby i reszta zalewy.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej