Ryba po myśliwsku z kurkami: przepis na rybę z pieca
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Ryba po myśliwsku z kurkami to przepis na rybę z pieca. Pstrąg, dorsz lub łosoś, kilka ząbków czosnku, śwież lub mrożone kurki i kieliszek białego wina to prawie wszystkie składniki ryby po myśliwsku. To proste danie o zachwycającym smaku zachwyci was.
SKŁADNIKI
- 1 kg świeżej lub mrożonej ryby
- 50 dag kurek
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- 2-3 łyżki masła
- mąka
- sól, mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryby sprawić, umyć, natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem. Zalać winem ze zmiażdżonym czosnkiem. Odstawić na około 30 minut.
- Oczyszczone kurki usmażyć na maśle, lekko przyprawić solą i pieprzem, odcedzić.
- Do pozostałego na patelni tłuszczu wlać oliwę. Rybę osączyć z zalewy, obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron.
- Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć połowę kurek, rybę i pozostałe grzyby. Polać 2-3 łyżkami zalewy i niewielką ilością pozostałego tłuszczu.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec około 30 minut.
- Podawać z ziemniakami w mundurkach.