Ryba po grecku - sprawdzony przepis na pyszną rybę

Ryba na Wigilię. Przystawki z ryb - podajemy łatwe przepisy
Autor: thinkstockphotos.com Jedną z klasycznych rybnych przystawek jest karp w galarecie.
łatwy
30 min
4

Na wigilijnym stole królują ryby. Oprócz smażonego karpia, ryby podawane są jako przystawki. Sprawdź, jak zrobić rybę po grecku, jedno z ulubionych dań Polaków na świątecznym stole.

SKŁADNIKI

  • 50 dag filetów z dorsza
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 45 dag obranych marchewek
  • 12 dag selera
  • 10 dag pora
  • 16 dag cebuli
  • 9 dag koncentratu pomidorowego
  • 1/2 l wywaru warzywnego
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety należy skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem.
  • Cebulę i pora pokroić w drobną kostkę.
  • Marchewkę i selera zetrzeć na grubej tarce i gotować 5 minut w gorącym wywarze.
  • Warzywa wyjąć łyżką cedzakową, do wywaru włożyć rybę i gotować ją przez 8 minuty.
  • Na oleju obsmażyć cebulę i pora, dodać warzywa i dusić 3 minuty, dodając pod koniec koncentrat.
  • Na półmisku położyć połowę warzyw, na nich filety, a następnie należy przykryć je pozostałymi warzywami.