Ryba po grecku - sprawdzony przepis na pyszną rybę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Na wigilijnym stole królują ryby. Oprócz smażonego karpia, ryby podawane są jako przystawki. Sprawdź, jak zrobić rybę po grecku, jedno z ulubionych dań Polaków na świątecznym stole.
SKŁADNIKI
- 50 dag filetów z dorsza
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 45 dag obranych marchewek
- 12 dag selera
- 10 dag pora
- 16 dag cebuli
- 9 dag koncentratu pomidorowego
- 1/2 l wywaru warzywnego
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety należy skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem.
- Cebulę i pora pokroić w drobną kostkę.
- Marchewkę i selera zetrzeć na grubej tarce i gotować 5 minut w gorącym wywarze.
- Warzywa wyjąć łyżką cedzakową, do wywaru włożyć rybę i gotować ją przez 8 minuty.
- Na oleju obsmażyć cebulę i pora, dodać warzywa i dusić 3 minuty, dodając pod koniec koncentrat.
- Na półmisku położyć połowę warzyw, na nich filety, a następnie należy przykryć je pozostałymi warzywami.