Pstrągi w kminku - przepis na pachnącą kminkiem grillowaną rybę

Pstrągi w kminku - przepis na pachnącą kminkiem grillowaną rybę
Autor: Shutterstock Pstrąg w kminku udekorowany koperkiem i cytrusami.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pstrągi w kminku to aromatyczny sposób na pyszna rybę z grilla. W sezonie letnim tylko tak przygotowuję je dla rodzinki. Zimą z kolei przyrządzam je w piekarniku, są równie dobre.

SKŁADNIKI

  • 4 nieduże pstrągi
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 4 plastry cebuli
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • szczypta cukru
  • 0,5 łyżeczki kminku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sok  wyciśnięty z cytryny dokładnie wymieszać z olejem, solą, pieprzem, cukrem i kminkiem.
  • W tak przygotowaną marynatę włożyć wypatroszone, umyte i osuszone ryby.
  • Odstawić na dwie godziny, od czasu do czasu przekręcać, aby równomiernie się zamarynowały.
  • Wyjąć z marynaty, ułożyć na tacce do grillowania. DO każdej ryby włożyć gałązkę pietruszki i plaster cebuli.
  • Piec na grillu z obu stron do zrumienienia.
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej