Pstrąg z migdałami: przepis na walentynki

Pstrąg z migdałami - przepis na walentynki
Autor: Flickr.com/stu_spivack Pstrąg opiekany z migdałami to danie dietetyczne i delikatne.
łatwy
30 min
4

Pstrąg z migdałami może okazać się punktem kulminacyjnym walentynkowego obiadu lub kolacji. Przygotuj go swojej drugiej połówce na romantyczne spotkanie w walentynki, a przekonasz się, że powiedzenie „przez żołądek do serca” nigdy nie straciło na aktualności.

SKŁADNIKI

  • dwa oczyszczone pstrągi
  • 75 g masła
  • trochę soku z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz naturalny
  • 50 g pokrojonych migdałów (płatki)
  • rzeżucha
  • 2 łyżki szczypiorku
  • ćwierć ogórka pokrojonego w plastry
  • 2 łyżki sosu vinaigrette

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odcinamy płetwy ryby. Głowę pozostawiamy.
  • Foremkę grilla wykładamy folią aluminiową, posmarowaną małą ilością masła.
  • Na folii układamy rybę i rozmieszczamy na niej resztę masła.
  • Rybę spryskujemy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Ryby opiekamy na grillu z dwóch stron, przez około 10 minut. Ryby grillujemy aż będą nieprzezroczyste, a skóra będzie się łuszczyć. Nie można ryb smażyć zbyt długo, gdyż będą za suche.
  • Na talerzach rozrzucić rzeżuchę, szczypiorek i plastry ogórka. Wszystko polać sosem.
  • Pstrąga posypać płatkami migdałowymi i polać sosem z masła po pieczeniu. Rybę ponownie opiekać przez około 2 minuty, aby migdały się zarumieniły.
  • Rybę położyć na talerzu i ozdobić gałązkami pietruszki i plastrami cytryny.