Przepyszny mintaj z curry i mlekiem kokosowym
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Przepyszny mintaj z curry i mlekiem kokosowym to łatwe danie rybne. Przepis wzorowany na daniach kuchni azjatyckiej uprościliśmy specjalnie dla was. Doskonały smak i samo zdrowie w szybkim daniu dla całej rodziny.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 800 g filetu z mintaja ze skórą
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju do przyprawienia i 1 łyżka do smażenia
- 250 ml mleka kokosowego
- 250 g ryżu basmati
- 20 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 limona, pokrojona na cząstki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacząć od ugotowania ryżu. Ryż wsypać do garnka, dodać wodę w ilości na 1 szklankę ryżu - 1,5 szklanki wody. Dodać sól i gotować na średnim ogniu bez przykrycia, aż ryż wchłonie całą wodę. Wtedy zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką i gotować jeszcze 3-5 minut. Zdjąć z ognia, dodać masło i wymieszać.
- Pora na przygotowanie ryby. Filet umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami.
- Przyprawę curry wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i łyżką oleju. Jeśli curry nie zawiera soli, to dodać sól.
- Przygotowaną pastą posmarować rybę z jednej strony, omijając skórę.
- Rozgrzać 1 łyżkę oleju, ułożyć na tłuszczu rybę skórą do góry. Smażyć na średnim ogniu przez 3-5 minut lub do chwili, gdy ryba się zrumieni. Wtedy przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3-5 minut.
- Na patelnię wlać mleko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować 2-4 minuty.
- Rybę podawać na ryżu, polaną sosem z patelni, z cząstką limony.