Przepyszna ryba pieczona w pomidorach - prosty przepis

Ryba pieczona w pomidorach to bardzo proste do przygotowania danie, bez smażenia, które wiele osób odstręcza od przygotowania ryb. Ryba jest pyszna i zdrowsza niż ta z patelni.
1 kg filetów dowolnej ryby morskiej
1 cebula
3 ząbki czosnku
opakowanie passaty pomidorowej ok. 700 g
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb, ostra i słodka papryka,
łyżka cukru pudru
2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Rybę umyć, osuszyć i pokroić na nieduże porcje. Posypać solą, pieprzem i przyprawą do ryb, odstawić.
Na patelni rozgrzać oliwę lub olej. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, przesmażyć przez kilka chwil na rozgrzanej oliwie.
Do zeszklonej cebuli dodać passatę i cukier, wymieszać, spróbować i ewentualnie przyprawić do smaku. Smażyć kilka minut. Dodać kawałki ryby i smażyć po 3 minuty z każdej strony.
Ułożyć rybę z sosem pomidorowym w naczyniu żaroodpornym. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 20 minut na środkowym poziomie piekarnika, z grzałką góra-dół.