Przepyszna ryba pieczona w pomidorach - prosty przepis

2021-04-08
Ryba pieczona w pomidorach
Autor: Shutterstock Rybę pieczoną w pomidorach łatwo jest przyrządzić i świetnie smakuje!
łatwy
30 min
4

Ryba pieczona w pomidorach to bardzo proste do przygotowania danie, bez smażenia, które wiele osób odstręcza od przygotowania ryb. Ryba jest  pyszna i zdrowsza niż ta z patelni.

 

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetów dowolnej ryby morskiej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • opakowanie passaty pomidorowej ok. 700 g
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb, ostra i słodka papryka, 
  • łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  •  Rybę umyć, osuszyć i pokroić na nieduże porcje. Posypać solą, pieprzem i przyprawą do ryb, odstawić.
  • Na patelni rozgrzać oliwę lub olej. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, przesmażyć przez kilka chwil na rozgrzanej oliwie.
  • Do zeszklonej cebuli dodać passatę i cukier, wymieszać, spróbować i ewentualnie przyprawić do smaku. Smażyć kilka minut. Dodać kawałki ryby i smażyć po 3 minuty z każdej strony.
  • Ułożyć rybę z sosem pomidorowym w naczyniu żaroodpornym. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 20 minut na środkowym poziomie piekarnika, z grzałką góra-dół.