Przepis na łososia ze szpinakiem: zdrowy obiad w pół godziny

2021-03-29
przepis_na_lososia.jpg
Autor: photos.com Wystarczy pół godziny, żeby ugotować smaczny i zdrowy posiłek dla całej rodziny.
łatwy
30 min
4

Żeby ugotować zdrowy i smaczny obiad w pół godziny wcale nie trzeba być mistrzem kuchni. Wystarczy mieć dobry przepis, świeże produkty i odpowiednie naczynia i akcesoria. Na szybki obiad idealnie sprawdzi się pieczony łosoś.

Samo przygotowanie potrawy zajmie ci 15 minut, pieczenie 10-15. Razem mieścimy się w założonym czasie. W pół godziny danie jest gotowe do podania na stole. Nie musimy go przekładać na półmisek, bo w szklanym naczyniu prezentuje się efektownie.

SKŁADNIKI

  • 1 kg świeżego szpinaku (lub opakowanie mrożonych liści)
  • ¾ kg filetu z łososia, najlepiej bez skóry
  • 1,5 łyżki soku z cytryny,
  • szczypta soli morskiej,
  • świeżo zmielony pieprz, 40 g masła,
  • kopiasta łyżka mąki,
  • ½ szklanki bulionu warzywnego,
  • ½ szklanki białego wina,
  • kilka posiekanych gałązek natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyty szpinak zalej dużą ilością wrzątku. Po minucie dokładnie odsącz.
  • Naczynie posmaruj oliwą, ułóż szpinak, posól, połóż na wierzch łososia, polej sokiem z cytryny, następnie dopraw solą i pieprzem i piecz w temp. 220° C, aż ryba wewnątrz będzie ścięta.
  • Sos: rozpuść masło w rondelku (na małym ogniu), dodaj mąkę i praż przez kilka minut, ciągle mieszając.
  • Potem zestaw z ognia, wlej szklankę bulionu z białym winem i dokładnie mieszaj, następnie ponownie postaw na małym ogniu i gotuj, mieszając.
  • Na końcu przypraw solą, pieprzem i dodaj natkę pietruszki.